ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se apropie data de 29 martie, când expiră ultimatumul pentru evacuarea Lavrei Pecerska dat de regimul Zelenski.

Reprezentații Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care ține de Patriarhia Moscovei, au declarat în repetate rânduri că refuză să părăsească cel mai important simbol al ortodoxiei slave.

= Familia imperială a Rusiei participă la o procesiune religioasă la Lavra Pecerska din Kiev, în anul 1911 = 

Mitropolitul Pavel, starețul Lavrei, împreună cu tot clerul de aici, a declarat că nu se va supune ordinului de evacuare.

Credincioșii fac de strajă la Marea Lavră și se roagă, încercând să zădărnicească o acțiune în forță a autorităților.

Acestea, însă, nu par dispuse să dea înapoi.

Președintele Zelenski a refuzat să primească, pe 20 martie, o delegație a Bisericii Ucrainene care ține de Moscova, condusă de capul acesteia, mitropolitul Onufrie.

Totuși, autoritățile de la Kiev au promis că nu vor folosi forța, deși măsurile brutale împotriva preoților care țin de Moscova continuă să aibă loc pe tot cuprinsul țării.

Iar Peștera Marii Lavre a fost deja închisă.

Ministerul Culturii a repetat că Pecerska trebuie evacuată până la 29 martie, iar toate valorile sale (inclusiv moaștele, printre care se află și cele ale Sfintei Teodora de la Sihla) să fie predate pe inventar.

Mitropolitul Onufrie i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui Zelenski, în care arată printre altele:

„Vă cerem, ca șef al statului și garant al respectării prevederilor Constituției Ucrainei, de a garanta dreptul constituțional la libertatea de conștiință și de credință pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, de a împiedica adoptarea de măsuri anti-constituționale împotriva Bisericilor și de a face tot ce este necesar pentru ca clerul, monahii și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene să poată continua să-și exercite activitatea la Sfânta Adormire a Maicii Domnului de la Lavra Pecerska.”

Nici capii Bisericii Ucrainene care ține de Moscova nu doresc o confruntare cu autoritățile de la Kiev. Deși nu o exclud.

Mitropolitul Pavel a adresat credincioșilor următorul apel:

„Veniți la Lavră! Veți vedea ce fac decretele păgâne ale călăilor. Dar noi nu trebuie să ne comportăm ca niște politicieni nefericiți. Nu trebuie să existe o revoluție, nu vom arunca cu sticle incendiare, nu vom arunca cu pietre. Putem doar să ne rugăm. Nu vă pot garanta siguranța tuturor. De ce? Pentru că pot veni provocatori care să facă totul pentru a declanșa o confrutare.”

Ce se va întâmpla în cazul – foarte probabil – că, pe 29 martie, se va aduna o masă mare de credincioși pentru a apăra Lavra și a împiedica evacuarea?

Într-un interviu pentru Radio Liberty, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că nu va fi folosită forța împotriva preoților și a călugărilor.

Dar se va „acționa în conformitate cu normelor legale în vigoare”. Care prevăd posibilitatea folosirii forței.

Pe de altă parte, Danilov –un apropiat al lui Zelenski - a admis că autoritățile de la Kiev ar putea încerca să ocupe doar o parte dintre imobilele din Lavra inferioară. Restul urmând să fie lăsate Bisericii care ține de Moscova.

Deci, un fel de partaj.

El susține că, potrivit surselor sale, o parte dintre comorile care se află la Lavră au fost duse deja la alte mănăstiri. Cum ar fi faimoasa bibliotecă de aici sau piese de muzeu.

O sursă a Bisericii Ortodoxe supuse Moscovei, citată de Strana, și-a manifestat scepticismul față de o posibilă soluționare pașnică:

„Cel mai important este ce vor face organele de drept, atunci când vor întâlni nu numai călugări și preoți, ci și credincioși. Din păcate, nu cred că totul va decurge bine.”

Iar politologul Ruslan Bortnik constată că s-a ajuns la un „joc al nervilor”, sub formă de declarații și contestații, dar că ambele părți „doresc să evite o confruntare violentă”.

Autoritățile de la Kiev se află între ciocan și nicovală. O acțiune în forță pentru evacuarea Marii Lavre ar păta și mai mult imaginea lui Zelenski, de vajnic luptător pentru pace și libertate.

Pe de altă parte, Zelenski a mers prea departe cu escaladarea conflictului de la Pecerska pentru a mai putea da înapoi, fără ca acest lucru să fie luat drept un semn de slăbiciune în fața rușilor.

Ceea ce înseamnă că, pe 29 martie, regimul Zelenski va trebui să arate opiniei publice un rezultat pe care să îl prezinte ca pe o victorie.

Însă, acest lucru depinde de reacția credincioșilor și a clericilor și de frontul comun pe care îl vor face în jurul Marii Lavre de la Kiev.