ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce trupele mercernarilor Wagner, conduse de Evgheni Prigojin, au ocupat mai multe baze militare ruse, Vladimir Putin a declarat sâmbătă că nu va permite ca Rusia să cadă pradă unui război civil.

Prigojin a acuzat vineri Ministerul rus al Apărării că a lovit intenționat cu o rachetă o bază Wagner, după care a anunțat că, drept răspuns, trupele sale au preluat controlul asupra unui centru de comandă și unei baze militare ruse din orașul Rostov-pe-Don.

Mai mult, Prigojin a promis că îi va da jos pe comandanții armatei regulate a Rusiei.

Nu a existat până acum vreo declarație critică a lui Prigojin la adresa lui Putin.

O serie de înregistrări viden de la Rostov arată tancuri și trupe pe străzile orașului.

Acțiunea trupelor de mercenari Wagner, care au meritul principal în victoria strategică a Rusiei de la Bahmut, vine după mai multe ciocniri între Prigojin și capii armatei ruse, acuzați că nu sprijină suficient cu muniție și echipamente grupul militar privat.

În mai multe rânduri, Prigojin amenințase că se retrage de la Bahmut.

Într-o intervenție televizată, Vladimir Putin a reacționat dur față de rebeliunea lui Prigojin, considerat un apropiat al său.

Prigojin, care și-a început ascensiunea ca patron al unei firme de catering care aproviziona Kremlinul – motiv pentru care a și fost poreclit „Bucătarul lui Putin” – și-a format apoi o adevărată armată privată, Wagner, care operează în mai multe părți ale lumii.

Wagner este probabil cel mai puternic grup militar privat din lume în acest moment.

Putin nu s-a ferit să vorbească de „Trădare” și de un „pumnal înfipt în spate”.

Liderul de la Kremlin a afirmat între altele:

„Orice tulburare internă reprezintă o amenințare mortală pentru statul nostru și pentru noi ca țară. Este un atac la adresa Rusiei și a poporului nostru...

„Această bătălie, când este în joc soarta poporului nostru, are nevoie de unirea tuturor forțelor...

„Ne confruntăm cu o trădare. Ambiții extravagante și interese personale au dus la trădare.

„Toți cei care, în mod conștient, au ales calea trădării, care au pus la cale o rebeliune armată, care au ales calea șantajului și a metodelor teroriste vor suferi o pedepsire inevitabilă, în fața legii și a poporului nostru.”

Cu alte cuvinte, acum Prigojin își joacă pielea. Ceea ce îl va face să și-o vândă scump.

Cu puțin timp înainte de discursul lui Putin, Prigojin postase pe rețelele social un comunicat în care afirma:

„Un teritoriu uriaș a fost pierdut (din incompetența comandanților ruși). Numărul soldaților ruși uciși este de trei, patru ori mai mare decât apare în documentele oficiale.”

După care Prigojin a ținut să explice că acțiunea sa nu afectează ofensiva rusă împotriva ucrainenilor și că avioanele ruse decolează normal de pe aeroportul ocupat de Wagner.

Într-un mesaj audio, difuzat anterior, Prigojin declarase:

„Murim pentru poporul rus. Toți suntem gata să murim. Toți cei 25.000 și apoi alți 25.000... Vom distruge tot ce ne stă în cale.”

Într-o declarație dată sâmbătă, Ministerul rus al Apărării, a declarat că membrii Wagner „au fost amăgiți să ia parte la jocul criminal al lui Prigojin” și a adăugat că unii dintre ei „și-au înțeles deja greșeala” și ar fi cerut autorităților să îi ajute să revină în taberele lor permanente.

„A fost acordată asistență acelor soldați și comandanți care au cerut-o”, mai spune comunicatul Ministerului Apărării. „Garantăm securitatea fiecăruia.”

Anterior, Ministerul Apărării dezmințise că a lansat o rachetă împotriva bazei Wagner.

La rândul său, comandantul adjunct al Forțelor Armate ruse, generalul Serghei Surovikin, supranumit și „generalul Armageddon” și conducătorul de facto al operațiunilor în Ucraina, a transmis și el un mesaj către mercenarii Wagner să își înceteze „rebeliunea” împotriva armatei ruse.

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de încercarea de a declanșa un „război civil” și a făcut apel la membrii grupului Wagner să îl aresteze.

Pentru moment, situația este destul de tulbure și tensionată în Rusia.

Este de așteptat ca forțele ucrainene să încerce să profite de această situație neclară, fie prin acțiuni pe front, fie prin lovituri și acțiuni în teritoriul rus, eventual în marile orașe.

Primarul Moscovei a anunțat că în capitală și în împrejurimi au fost luate „,măsuri antiteroriste” și că autoritățile au înăsprit măsurile de securitate în mai multe regiuni.