ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ungariei a stârnit o furtună la Kiev, după ce a spus că războiul ar lua sfârșit dacă Statele Unite ar înceta să trimită arme Ucrainei.

Ministerul ucrainean de Externe, condus de Dmitro Kuleba, a reacționat furibund la declarațiile pe care liderulul ungar le-a făcut în discursul său de sfârșit de an.

Astfel, afirmațiile lui Orban ar„demonstra un dispreț patologic pentru Ucraina și poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse” și „miopie politică”.

În declarațiile care au stârnit furia Kievului, premierul de la Budapesta afirmase:

„Ucraina nu poate lupta decât atâta timp cât Statele Unite o sprijină cu bani și cu arme. Dacă americanii doresc pacea, atunci va fi pace.”

El a avertizat asupra faptului ca Europa să fie și mai mult târâtă în războiul din Ucraina și asupra efectului devastator pe care îl au asupra Europei sancțiunile împotriva Rusiei.


De asemenea, într-un interviu pentru Magyar Nemzet publicat în ajunul Crăciunului, Orban declarase:

„Răspunsul la întrebarea dacă ne aflăm de partea bună sau de partea rea a istoriei este că noi ne aflăm de partea ungară a istoriei. Sprijinim și ajutăm Ucraina, este în interesul nostru să apărăm o Ucraină suverană, după cum este în interesul nostru ca Rusia să nu reprezinte o amenințare la adresa securității Europei. Dar nu este în interesul nostru să renunțăm total la relațiile economice cu Rusia. Privim aceste probleme prin ochelarii Ungariei, nu prin ochelarii altora.”