Regimul Zelenski aruncă un Mitropolit la pușcărie

Mitropolitul Ienofan de Tulcin, membru al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a fost condamnat la 5 ani de închisoare și confiscarea averii pentru „justificarea agresiunii ruse”.
Pe 7 august, un tribunal din Viniția l-a găsit pe ierarh vinovat de infracțiuni conform patru articole din codul penal ucrainean:
- justificarea, recunoașterea ca legitimă, negarea agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, elogierea participanților la ea;
- acțiuni urmărind modificarea sau răsturnarea prin forță a ordinii constituționale sau luarea puterii de stat;
- atingere adusă integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, răspândirea de documente care fac apel la modificarea frontierelor teritoriale și a frontierei de stat a Ucrainei;
- încălcarea egalității drepturilor cetățenilor din punct de vedere al rasei, naționalității, apartenenței regionale, credințelor religioase, handicapului și altor motive.
Persecuțiile regimului împotriva mitropolitului Ienofan au început în octombrie trecut, când i s-a percheziționat domiciliul și s-ar fi descoperit „înscrisuri pro-Kremlin”.
O lună mai târziu, în noiembrie, pe fondul persecuțiilor, înaltul ierarh a fost supus unei operații pe cord deschis.
Într-o declarație publicată pe site-ul Patriarhiei Moscovei, Patriarhul Kirill a afirmat că Mitropolitul Ionafan a fost condamnat la închisoare pentru că a chemat la unitatea spirituală a Sfintei Rusii, s-a rugat pentru pace și a condamnat falsa schismă dintre Moscova și Kiev.
Kirill a adăugat că l-a cunoscut personal pe Ionafan „în timpul anilor de studii și de cercetare de la Academia Teologică din Leningrad”.
Patriarhul a povestit despre mitropolitul întemnițat că„la sfârșitul anilor 1980, s-a încercat în zadar intimidarea lui de către organele de securitate a statului ateu”.
Afirmând că toate acuzațiile împotriva ierarhului ucrainean sunt „fără valoare” și „falsificate”, Patriarhul Moscovei a făcut din nou apel la comunitatea internațională, la liderii politici și religioși și la organizațiile pentru apărarea drepturilor omului „să acorde atenție politicii deliberate a autorităților ucrainene care urmăresc distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.
Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a desprins de sub autoritatea Moscovei în luna mai 2022, la trei luni de la invazia Rusiei.
Zilele trecute, un alt mitropolit al BOU, Pavel, starețul Lavrei Pecerska, a fost eliberat pe cauțiune din arestul preventiv și așteaptă procesul în care i se aduc aproximativ aceleași acuzații ca lui Ionafan.
Un al treilea mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Luca de Zaporojie și Melitopol, a fost convocat la securitatea ucraineană (SBU) pentru interogatoriu.
El urmează să fie chestionat mai cu seamă în legătură cu postările de pe canalul său de Telegram.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre

7 întrebări-cheie despre 7 octombrie: Ce se ascunde în spatele Minciunilor tandemului Netanyahu-Hamas - A Doua Primăvară Arabă

În momentul în care eu am renunțat la cipul lor, m-am opus, eu mi-am câștigat mântuirea. Mă salvez spunând un singur ”NU”. Prin acel ”NU” m-am făcut ostaș al lui Hristos! - Doamna Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 - 23 ianuarie 2018) - CENTENAR
Secțiuni: Biserica Prima pagină Știri Ucraina
Organizații: Biserica Ortodoxă Ucraineană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)