ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Ienofan de Tulcin, membru al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a fost condamnat la 5 ani de închisoare și confiscarea averii pentru „justificarea agresiunii ruse”.

Pe 7 august, un tribunal din Viniția l-a găsit pe ierarh vinovat de infracțiuni conform patru articole din codul penal ucrainean:

-       justificarea, recunoașterea ca legitimă, negarea agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, elogierea participanților la ea;

-       acțiuni urmărind modificarea sau răsturnarea prin forță a ordinii constituționale sau luarea puterii de stat;

-       atingere adusă integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, răspândirea de documente care fac apel la modificarea frontierelor teritoriale și a frontierei de stat a Ucrainei;

-       încălcarea egalității drepturilor cetățenilor din punct de vedere al rasei, naționalității, apartenenței regionale, credințelor religioase, handicapului și altor motive.


Persecuțiile regimului împotriva mitropolitului Ienofan au început în octombrie trecut, când i s-a percheziționat domiciliul și s-ar fi descoperit „înscrisuri pro-Kremlin”.

O lună mai târziu, în noiembrie, pe fondul persecuțiilor, înaltul ierarh a fost supus unei operații pe cord deschis.

Într-o declarație publicată pe site-ul Patriarhiei Moscovei, Patriarhul Kirill a afirmat că Mitropolitul Ionafan a fost condamnat la închisoare pentru că a chemat la unitatea spirituală a Sfintei Rusii, s-a rugat pentru pace și a condamnat falsa schismă dintre Moscova și Kiev.

Kirill a adăugat că l-a cunoscut personal pe Ionafan „în timpul anilor de studii și de cercetare de la Academia Teologică din Leningrad”.

Patriarhul a povestit despre mitropolitul întemnițat că„la sfârșitul anilor 1980, s-a încercat în zadar intimidarea lui de către organele de securitate a statului ateu”.

Afirmând că toate acuzațiile împotriva ierarhului ucrainean sunt „fără valoare” și „falsificate”, Patriarhul Moscovei a făcut din nou apel la comunitatea internațională, la liderii politici și religioși și la organizațiile pentru apărarea drepturilor omului „să acorde atenție politicii deliberate a autorităților ucrainene care urmăresc distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a desprins de sub autoritatea Moscovei în luna mai 2022, la trei luni de la invazia Rusiei.

Zilele trecute, un alt mitropolit al BOU, Pavel, starețul Lavrei Pecerska, a fost eliberat pe cauțiune din arestul preventiv și așteaptă procesul în care i se aduc aproximativ aceleași acuzații ca lui Ionafan.

Un al treilea mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Luca de Zaporojie și Melitopol, a fost convocat la securitatea ucraineană (SBU) pentru interogatoriu.

El urmează să fie chestionat mai cu seamă în legătură cu postările de pe canalul său de Telegram.