ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a refuzat să voteze împotriva unei rezoluții ONU privind teritoriile palestiniene ocupate, în ciuda intervenției lui Netanyahu la Zelenski.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu l-a sunat vineri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i cere să voteze împotriva unei rezoluții a Adunării Generale ONU prin care se solicită Curții Internaționale de Justiție să ofere o opinie legală privind consecințele ocupării de către Israel ale teritoriilor palestiniene, scrieAxios, citând deopotrivă surse ucrainene și israeliene.

Vineri dimineață, Ucraina votase în favoarea rezoluției, în cadrul unei comisii ONU.

Totuși, delegația ucraineană nu a participat la Adunarea Generală, „pentru a da o șansă relației cu Netanyahu”, a afirmat o sursă ucraineană.

Motivul pentru care Zelenski a ignorat cererea lui Netanyahu de a vota împotriva rezoluției este că Israelul ar fi trimis Ucrainei prea puține arme.

Într-adevăr, precedentul guvern israelian, condus de Naftali Bennett, a fost extrem de reticent să trimită armament Ucrainei, mai ales în privința sistemului antiaerian Iron Dome, dorind să nu deterioreze relația cu Rusia.

În final, proiectul de rezoluție, introdus de Autoritatea Palestiniană, a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU pe 30 decembrie.

În cadrul discuției telefonice, Zelenski a repetat din nou pretențiile Ucrainei, cerând din nou sistemele antiaeriene ultraperformante ale Israelului, iar Netanyahu s-a arătat dispus să negocieze, nefăcând totuși nici o promisiune concretă.

Rămâne de văzut dacă șantajul va funcționa până la urmă.