ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul comandant șef al armatei ucrainene, Alexandr Sîrski, a anunțat retragerea trupelor sale din Avdiivka, pentru a salva viețile soldaților.

Generalul, citat de Strana, a declarat:

„Pentru a evita încercuirea și a salva viața și sănătatea militarilor, am decis să retrag unitățile noastre din oraș și să le plasez în defensivă pe linii mai avantajoase.”

Sîrski a adăugat:

„Viața personalului militar are cea mai mare valoare...”

Retragerea a avut loc cu puțin timp înainte ca trupele ruse să închidă încercuirea în jurul Avdiivkăi și să prindă în interior forțele ucrainene.

La fel ca Bahmutul, și Avdiivka devenise o mașină de tocat carne. Fostul comandant șef Zalujnîi i-a cerut în repetate rânduri președintelui Zelenski să aprobe retragerea trupelor ucrainene, pentru a cruța viețile oamenilor într-o luptă fără șansă.

De fiecare dată, Zelenski a refuzat, ceea ce a sporit tensiunile dintre el și Zalujnîi.

Se pare că Sîrski a avut mai multă putere de convingere decât Zalujnîi.

Pe de altă parte, Igor Luțenko, fost parlamentar ucrainean, actualmente combatant pe front, a declarat că trupele ruse au ajuns la un „ritm stabil” al ofensivei și, după cucerirea Avdiivkăi, pot avansa nestingherite până la malurile Niprului.

„Înainte de asta, a fost Mariinka. Înainte de Mariinka, a fost Bahmut. Înainte de Bahmut, Lisiceansk... Ați înțeles tendința? De ce acest scenariu se repetă? De ce Kurahovo-Ugledar, Stepnoe, Kupiansk sunt următoarele la rând?”

Și a adăugat:

„Pentru ruși, care au ajuns la un asemenea ritm, nu există nici o limită pentru a se opri. Cu excepția granițelor naturale, care sunt Niprul și mlaștinile din nord ale Belarusului.”

Luțenko a explicat ce îi face pe ruși să fie de neoprit: bombele cu ghidaj. El susține că Federația Rusă are stocuri uriașe de astfel de arme, în asemenea măsură că poate lovi și lichida cu ele operatorii de drone ucrainene.

„Poți tu (Ucraina) să fabrici un milion de drone FPV, că un milion de bombe (ghidate) KAB își vor lua zborul pentru a-i lovi pe operatorii dronelor. Zboară deja...”

Potrivit lui Luțenko, astfel de bombe sunt mult mai ieftine decât rachetele, dar au aceeași putere distructivă și aproximativ aceeași precizie.

El a explicat că Ucraina nu poate folosi astfel de bombe, deoarece avioanele sale nu pot atinge înălțimea necesară pentru lansarea lor.