ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu existau mari așteptări legate de Conferința de Pace pentru Ucraina: însă Zelenski spera măcar la un semnal de solidaritate internațională cu regimul său.

Nici acest lucru nu se va întâmpla. Mai grav, Washingtonul dă semne că își abandonează Pupilul.

Principalul aliat al lui Zelenski, Joe Biden, va absenta de la summit-ul care va avea loc pe 15-16 iunie în Elveția, a anunțat Bloomberg.

Nu pe caz de boală, nici pentru că l-au dovedit neputințele bătrâneții, nici pentru că ar avea vreo urgență politică mai mare, cum ar fi Israelul sau Taiwanul.

Ci pentru a participa la o strângere de fonduri în California, alături de câteva vedete de la Hollywood, printre care Julia Roberts sau George Clooney.

Semnalul transmis de Washington Kievului și lumii întregi este cu atât mai grav cu cât de la summit-ul din Elveția va lipsi și Kamala Harris.

Vicepreședinta își va însoți președintele în California, ca bastonul pe moș.

Bloomberg scrie că, foarte probabil, și alți lideri internaționali de marcă vor lipsi din Elveția.

Dacă nu va interveni nimic, vor fi totuși prezenți premierii Germaniei, Olaf Scholz, Canadei, Justin Trudeau și probabil  Japoniei, Fumio Kishida.

Sursele consultate de Bloomberg au declarat că summit-ul nu își va atinge obiectivul de a iniția un proces de pace, pe baza condițiilor stabilite de regimul Zelenski, ci se va concentra pe un număr restrâns de obiective: securitatea nucleară, schimburile de prizonieri etc.

Pe de altă parte, Rusia face presiuni asupra țărilor din Sudul Global să boicoteze conferința din Elveția. Vladimir Putin și ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, au avut întâlniri sau discuții telefonice cu liderii a zeci de țări, de la India până la Insulele Comore.

Cu destul succes, se pare.

Din cele peste 160 de țări invitate de Elveția, se așteaptă să fie prezente în jur de 50, evident cele din sfera de influență a Statelor Unite.

Pe de altă parte, Brazilia și China (care au refuzat invitația Elveției) depun eforturi diplomatice pentru organizarea unei conferințe de pace alternative, la care să participe atât Kievul cât și Moscova.