ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerea guvernului de la Canberra a stârnit nemulțumire nu doar la Kiev ci și în cercurile europene. Zelenski a pus mâna pe telefon.

Premierul australian Anthony Albanese a găsit de cuviință că persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta Australia la Summit-ul de Pace pentru Ucraina din 15-16 iunie este Bill Shorten.

Acesta îndeplinește funcția de ministru pentru asigurările de invaliditate în guvernul de la Canberra.

Nu este greu de ghicit că alegerea a provocat furie la Kiev, dat fiind că regimul Zelenski își dorește ca țările participante (și așa destul de puține – circa 50) să fie reprezentate la un nivel cât mai înalt.

Mai ales în condițiile în care lideri proeminenți – inclusiv Joe Biden – vor absenta.

Însă ministrul australian de Externe, Penny Wong, a confirmat alegerea lui Shorten, având numai cuvinte de laudă pentru acesta:

 „Dat fiind că este ministru senior și a fost lider al partidului, considerăm în mod evident că acest nivel de reprezentare este cel potrivit.

„De asemenea, (Shorten) a fost și o voce puternică în sprijinul poporului din Ucraina încă de la invazia Rusiei.”

Pe 29 mai, Zelenski l-a sunat la telefon pe Albanese pentru a-i cere ca în Elveția să fie trimisă o delegație la nivel înalt.

Alegerea Australiei a stârnit nemulțumire și la Bruxelles.

Ambasadorul UE la Canberra a cerut și el o reprezentare de un nivel mai înalt.

Însă premierul Albanese s-a ținut tare.