ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni dimineață, emisiunea mai multor posturi de radio și TV ruse din zona de frontieră cu Ucraina a fost întreruptă de un mesaj de urgență al lui Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a anunțat că a avut loc o invazie masivă a forțelor ucrainene și a decretat mobilizarea generală.

În mesaj, Putin declara:

„Astăzi, la ora 4 dimineața, forțele ucrainene, cu sprijinul Washingtonului, au pătruns pe teritoriile regiunilor Kursk, Belgorod și Briansk.”

Și președintele rus anunța o mobilizare generală pentru a „înfrânge periculosul și vicleanul inamic”.

Doar că Vladimir Putin din imaginile televizate nu era președintele Rusiei. Era o imagine generată pe computer (destul de reușită) și difuzată de hackeri care au reușit pentru câteva minute să preia controlul releelor de transmisie din regiunea transfrontalieră.

Într-o declarație difuzată la scurt timp după incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că a fost vorba de un atac cibernetic și că mesajul „categoric nu a avut loc” în realitate.

Atacul cibernetic vine după mai multe raiduri ale forțelor ucrainene peste frontieră, în teritoriile ruse.

De asemenea, în ultimele ore, se semnalează o agitație pe întregul front din Ucraina, cu tentative de ofensivă mai ales în zona Donbasului de Sud.

În plus, barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka a fost parțial în aer, iar rușii și ucrainenii se acuză reciproc.

Toată această vânzoleală, cu acțiuni de hărțuire și atacuri cibernetice, ar putea indica faptul că - în sfârșit - mult-așteptata ofensivă ucraineană se apropie.