ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți îl privesc pe comandantul forțelor armate ucrainene ca pe un „nou Eisenhower” care ar putea deveni viitorul președinte al țării, scrie Der Spiegel.

Publicația germană amintește că, după ce și-a câștigat celebritatea în Al Doilea Război Mondial, generalul Dwight Eisenhower a intrat în politică pe valul de popularitate dobândit în lupte și a devenit președintele Statelor Unite.

Der Spiegel notează că generalul Valeri Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, se bucură și el de o mare popularitate în țara sa, motiv pentru care și-a atras antipatia profundă a lui Volodimir Zelenski.

Tot popularitatea a făcut ca, în ultima vreme, Zalujnîi să devină ținta unui val de critici din partea membrilor partidului de guvernământ, „Slujitorul Poporului”, în condițiile în care, în trecut, astfel de critici la adresa armatei și a comandanților ei erau interzise.

„Până și unele străzi au început să poarte numele lui”, scrie Der Spiegel.

Zalujnîi este privit nu doar de ucraineni, ci și în cancelariile occidental, drept un posibil înlocuitor al lui Zelenski.

Interviul pe care generalul l-a acordat în The Economist și în care afirma că, practic, doar o minune mai poate face ca Ucraina să câștige războiul în fața Rusiei, a făcut înconjurul lumii.

Revista germană arată că, până acum, generalul nu și-a făcut publice ambițiile politice. Dar nici nu le-a negat, deși astfel ar fi putut pune capăt cu ușurință zvonurilor.

Drept urmare, relațiile dintre Zalujnîi și Zelenski au ajuns într-o fundătură, mai scrie Spiegel.

Pe de o parte, președintele îl poate demite oricând pe comandantul armatei.

Pe de altă parte, demiterea l-ar propulsa pe Zalujnîi pe scena politică, lucru de care Zelenski se teme cel mai tare.