ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Prin vot secret, Parlamentul European a susținut, în mod unanim, opinia juridică prin care se respinge încercarea Comisiei Europene de a ocoli Parlamentul la obținerea împrumutului de 150 de miliarde de euro pentru reînarmare, informează Euractiv.

Miercuri, Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a votat în susținerea unei opinii juridice care respinge tentativa Comisiei Europene de a ocoli Parlamentul European la obținerea unui împrumut de 150 de miliarde de euro pentru reînarmare.

Deși Comisia Europeană are autonomie totală în alegerea temeiurilor legale pentru propunerile sale, rezultatul votului, care nu este obligatoriu, ar putea declanșa o confruntare instituțională.

Planul, propus în luna martie, include un împrumut de 150 de miliarde de euro pentru achiziția comună de echipament de apărare produs în Europa, finanțarea fiind făcută în cadrul Security Action for Europe (SAFE). Pentru a accelera obținerea acestui împrumut, Comisia Europeană a invocat Articolul 122 din Tratatul UE.

Acest articol permite propunerea de a ocoli negocierile parlamentare, trecând direct la Consiliu pentru negociere și adoptare. Rolul Parlamentului European este redus la formularea de sugestii și solicitarea de dezbateri.

Dar, potrivit serviciilor juridice ale Parlamentului European, Articolul 122 nu este instrumentul potrivit pentru această acțiune. Propunerea, așa cum este ea făcută, nu întrunește condițiile pentru acordarea de astfel de puteri extraordinare, în situație de urgență, și nu are temeiuri legale solide – spune opinia juridică.

Acest vot ar putea declanșa un proces de mai lungă durată. Următorul pas va fi acum decis de președinta Parlamentului, Roberta Metsola. Metsola ar putea merge mai departe, convocând dezbatere în plen, trimițând o scrisoare formală Ursulei von der Leyen –  sau chiar ar putea sesiza Curtea Europeană de Justiție.

 

Von der Leyen a apărat calea aleasă, a procesului accelerat, spunând, în luna martie, că este vorba despre o urgență și că „este singura cale posibilă”.

Europarlamentarii au pus deja sub semnul întrebării ideea de „urgență” din spatele acestei propuneri accelerate și au devenit tot mai frustrați de încercările Ursulei von der Leyen de a scoate Parlamentul European pe linie moartă. Ea nu a fost susținută întrutotul nici măcar de membrii propriei ei familii politice, EPP.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze în mod direct. „Este la latitudinea statelor membre să aprobe”, a spus azi un purtător de cuvânt, spunând că Articolul 122 a mai fost folosit și cu ocazia alte crize, cum ar fi pandemia Covid și creșterea prețurilor la energie.