ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Retrag unitățile Wagner de la Bahmut, deoarece, din cauza lipsei muniției, sunt condamnate să moară inutil”, a declarat vineri șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Patronul grupului paramilitar rus Wagner a amenințat vineri că își va retrage luptătorii din orașul Bahmut, cel mai important focar al frontului din Ucraina, din cauza lipsei de muniții.

Prigojin susține că lipsa de muniții a grupului său de mercenari ar fi cauzată de invidia conducerii armatei regulate ruse, care refuză să aprovizioneze Wagner cu ce are nevoie.

Într-o înregistrare video dată publicității de biroul său de presă, Prigojin afirmă:

 

„Urma să cucerim orașul Bahmut înainte de 9 mai (Ziua Victoriei, marea sărbătoare a Rusiei). Când au văzut asta, birocrații din armată au oprit livrările (de muniție). În consecință, începând cu 10 mai 2023, ne vom retrage din Bahmut.”

El a explicat că „băieții, fără muniții, suferă pierderi inutile și nejustificate”.

Nu este prima dată când Prigojin acuză capii armatei regulate ruse de neglijență față de Wagner.

Într-o altă înregistrare video, mult mai virulentă, dată publicității în noaptea de joi spre vineri, Prigojin îi acuză nominal pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, că sunt direct responsabili de morțile Wagner.

Arătând spre un morman de morți, despre care susține că sunt oamenii săi uciși de curând („sângele nu s-a uscat”), Prigojin strigă:

„Au murit ca să puteți voi să vă îngrășați prin birouri. Șoigu! Gherasimov! Unde dracu sunt nenorocitele alea de obuze?”

De luni bune, Wagner cucerește pas cu pas orașul Bahmut, însă înaintarea se face foarte lent și ultimele poziții ale ucrainenilor par greu de cucerit.

În ciuda a ceea ce afirmă Kievul și Washingtonul - că pierderea Bahmutului nu ar fi o tragedie pentru Ucraina și nu ar schimba soarta războiului - orașul din Estul țării este un punct strategic cheie, nod de cale ferată și rutieră, vital pentru transport și aprovizionare, care poate influența situația de pe front.