ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandantul grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat sâmbătă că după luni de lupte sângeroase, Rusia a redobândit controlul total asupra orașului cheie Bahmut.

Într-o înregistrare video postată pe canalul Telegram, Prigojin a anunțat că Bahmutul a căzut.

„Operațiunea pentru cucerirea Bahmutului a durat 224 de zile. Astăzi la amiază Bahmutul a fost cucerit în totalitate.”

Presa rusă a anunțat și ea, citându-l pe Prigojin:

„Orașul cheie Artimovsk, cunoscut în Ucraina cu numele de Bahmut, a fost în întregime eliberat de forțele ruse.”

Șeful Wagner a explicat că Bahmutul a căzut odată cu cucerirea ultimului cartier de blocuri înalte, unde se afla cel din urmă bastion al rezistenței ucrainene.

Presa occidentală a afirmat că nu poate verifica informația furnizată de Prigojin, însă marile agenții citează declarația de victorie a comandantului Wagner.

Pe de altă parte, agențiile notează și faptul că regimul de la Kiev a respins căderea totală a Bahmutului.

Cu toate acestea, în ultimele zile, autoritățile ucrainene recunoșteau că situația în Bahmut este critică pentru forțele Kievului, în ciuda faptului că în zonă au fost masate o parte importantă din armele occidentale de ultimă oră, precum tancurile Leopard și Challenger.

De săptămâni bune, de când căderea Bahmutului părea inevitabilă, autoritățile ucrainene în frunte cu Volodimir Zelenski au încercat să minimalizeze importanța strategică a căderii acestui oraș cheie pentru soarta războiului.

Pe fondul oboselii populațiilor lor, liderii occidentali l-au avertizat în ultima vreme cu regularitate pe Zelenski că are neapărată nevoie de o victorie pentru a revigora narativa războiului.

Și a justifica astfel continuarea trimiterii de ajutoare masive.

În același timp, mult-trâmbițata „contraofensivă de primăvară” a ucrainenilor întârzie.