ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În loc să se prăbușească, așa cum credea Occidentul, ca urmare a regimului de sancțiuni pe scară largă, după invadarea Ucrainei, economia Rusiei merge cu toate motoarele.

„În Siberia, nu sunt suficienți șoferi pentru a conduce autobuzele. În fermele rusești, lăptăresele primesc salarii comparabile cu cele ale muncitorilor agricoli, iar hotelurile au dificultăți să găsească ospătari, cameriste și bucătari.”

Așa începe un articol din Washington Post care dă peste cap toate clișeele debitate de mașinăria de propagandă despre o Rusie care ar sta să se prăbușească din cauza sancțiunilor occidentale.

În realitate, economia rusească duduie, scrie ziarul american.

Potrivit biroului național de statistică, Rosstat, salariile reale au crescut în Rusia cu 12,9% în primele șase luni ale lui 2024, prin comparație cu aceeași perioadă a lui 2023.

Mai mult, veniturile celor cu salarii mici au crescut cel mai rapid – cu 67%.

Principala cauză a acestui miracol economic o constituie... războiul.

Economia Rusiei a fost impulsionată de cheltuielile militare masive, iar salariile generale cresc în același ritm cu cele din sectorul militar, chiar dacă au oarecare dificultăți să țină pasul.

Cu alte cuvinte, atunci când Occidentul refuză orice soluție diplomatică și bagă și mai mulți cărbuni în cazanele războiului, de fapt impulsionează dezvoltarea economică a Rusiei.

Iar principalul „merit” îl au sancțiunile occidentale – mai ales cele vizând sectorul petrolier.

Washington Post scrie:

„Potrivit economiștilor, Rusia își poate permite să finanțeze conflictul din Ucraina încă câțiva ani de acum încolo, grație uriașelor sale venituri din petrol și eșecului sancțiunilor occidentale, în special plafonarea prețului petrolului de către G7.”

Banca Centrală a Rusiei a avertizat că, în urma acestei creșteri economice, inflația crește periculos, drept care a majorat rata dobânzii la un nivel record de 21%.

Ce nu spune ziarul american este că, asemenea tuturor băncilor centrale din lume, și banca Rusiei nu este supusă regimului de la Moscova, ci Marii Finanțe Mondiale.

Majorarea ratei dobânzii nu face altceva decât să dreneze banii din economie – rezultați din creșterea sănătoasă – și să-i pompeze artificial în sistemul bancar.

Chiar și în aceste condiții, Washington Post proclamă solemn eșecul sancțiunilor occidentale și afirmă că acestea nu împiedică deloc să producă echipamente militare pentru a duce mai departe războiul.

Beneficiind de atâția bani – în special din petrol și gaze - , Rusia nu duce lipsă de nimic: își procură din import toate bunurile esențiale, inclusiv cipurile.

În urmă cu o săptămână, Bloomberg scria și ea că Rusia și-a redresat importurile, ca urmare a creșterii cererii interne, în ciuda sancțiunilor occidentale care îngreunează transferurile plăților bancare, iar rubla continuă să se aprecieze în raport cu dolarul.