ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut în sfârșit sâmbătă marele anunț: contra-ofensiva a început. Doar că există nuanțe.

Zelenski a primit sâmbătă la Kiev vizita surpriză a premierului canadian Justin Trudeau, care a anunțat ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina în valoare de alte 500 de milioane de dolari.

Plus opt milioane de dolari în ajutoare umanitate pentru victimele inundațiilor produse de distrugerea barajului de pe Nipru.

În cadrul conferinței comune de presă, lui Zelenski i s-a cerut să comenteze o declarație făcută cu o zi în urmă de Vladimir Putin: și anume că faimoasa contra-ofensivă a Kievului a început, iar forțele ucrainene înregistrează „pierderi importante”.

Zelenski a confirmat, însă nuanțat, legând contra-ofensiva în aceeași frază de operațiuni defensive, și fără a nega „pierderile”:

„Contra-ofensiva, acțiuni defensive au loc în Ucraina. Nu voi vorbi stagiul sau faza în care se află.”

Și liderul ucrainean a adăugat:

„Sunt în contact zilnic cu comandanții noștri de la diferite direcții. (Aici a enumerat numele a cinci comandanți printre care și Valeri Zalujnîi.) Toți sunt pozitivi (!). Transmiteți-i asta lui Putin!”

 În legătură cu Zalujnîi, comandantul general al forțelor ucrainene, circulă de mai multă vreme zvonul că ar fi fost ucis sau rănit grav.

Relatările din ultimele zile, inclusiv ale presei ucrainene, au vorbit despre pierderi masive înregistrate de trupele Kievului, inclusiv de echipamente militare occidentale, cum ar fi tancuri germane Leopard 2 și blindatele americane Bradley.

De asemenea, a fost distrus un sistem antiaerian german IRIS-T, după ce, în urmă cu câteva săptămâni, o rachetă hipersonică rusă Kinjal a distrus cel puțin o baterie americană Patriot.

Însă, probabil cea mai interesantă declarație a zilei i-a aparținut lui Trudeau, care a afirmat că distrugerea barajului de pe Nipru, de la Nova Kahovka, este „o consecință directă” a invaziei Rusiei.

„Nu există absolut nici o îndoială în opinia noastră că distrugerea barajului a fost o consecință directă a deciziei Rusiei de a invada un vecin pașnic.”

Însă – nota bene - Trudeau nu a acuzat direct Moscova de distrugerea barajului de pe Nipru, așa cum au făcut-o la unison toți liderii occidentali.