ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei urmează să se întâlnească sâmbătă, 8 iulie, cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Istanbul, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Turcia.

Potrivit site-ului ortodox grec Romfea, subiectul principal al discuțiilor îl va constitui situația Marii Lavre Pecerska de la Kiev.

Întâlnirea Zelenski - Bartolomeu a făcut ca presiunile autorităților ucrainene asupra conducerii Lavrei să crească în ultimele zile, scrie sursa citată.

Tot Romfea mai afirmă că la această întâlnire „se va discuta ca Lavra Pecerska de la Kiev să primească statutul de stavropighie a Patriarhiei Ecumenice”.

Ceea ce înseamnă că marea lavră kieveană va fi supusă direct Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol.

De asemenea, mai scrie Romfea, Zelenski și Bartolomeu vor discuta despre „alte acțiuni pentru unificarea Ortodoxiei ucrainene”.

Pe de altă parte, călugării de la Pecerska nu sunt dispuși să treacă nici la Biserica Ortodoxă Ucraineană (a cărei autocefalie a fost recunoscută doar de către Patriarhul Bartolomeu), nici nu doresc să accepte statutul de stavropighie a Constantinopolului, „ceea ce complică negocierile”, mai scrie Romfea.

Călugării care încă ocupă Marea Lavră Pecerska, și care aparțin de Biserica Ortodoxă a Ucrainei (care și-a proclamat independența de Moscova după invazia Rusiei), au primit încă din martie, potrivit Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, un ultimatum pentru a alege între trei variante: să treacă la Biserica Ortodoxă Ucraineană, să ceară să devină stavropighie a Constantinopolului sau să își facă bagajele și să plece în Rusia.

În fața intensificării acțiunilor brutale ale autorităților ucrainene de preluare a Lavrei, mitropolitul Pavel, starețul așezământului, a adresat credinicioșilor un mesaj public în care le cere să își intensifice rugăciunile și să își apere drepturile. 


Mitropolitul Pavel a primit recent o nouă condamnare de două luni de arest la domiciliu.

Între timp, situația numeroaselor odoare - între care și moaștele Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla - trimise de autoritățile de la Kiev în Cccident rămâne incertă.

Biserica Ortodoxă Română nu a făcut nici un demers oficial pentru a afla situația moștelor unuia dintre cei mai iubiți sfinți români - cu atât mai puțin o încercare de repatriere a lor.