ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat joi înlocuirea comandantului-șef al Armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, după ce acesta din urmă a avut mai devreme o discuție cu președintele Volodimir Zelenski, care a declarat că a sosit momentul efectuării unor schimbări în conducerea armatei.

Zelenski a spus însă că dorește ca Zalujnîi să rămână în "echipa sa" și a cerut un plan de luptă "realist" pentru războiul cu Rusia, după contraofensiva eșuată de anul trecut, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.  

"Am discutat despre înnoirea de care au nevoie Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat de asemenea despre înnoirea leadership-ului Forțelor Armate ale Ucrainei. A sosit momentul schimbării", a anunțat Zelesnski pe Telegram.

"Aștept astfel de schimbări în forțele armate ucrainene cât mai curând: un plan de acțiune realist și detaliat (...) pentru 2024", care "să țină cont de situația reală de pe câmpul de luptă și de perspectivele de viitor", a indicat președintele ucrainean.

Zelenski a mai menționat că armata ucraineană are nevoie de un sistem de rotație a trupelor, de o nouă abordare privind recrutarea și mobilizarea, în timp ce parlamentul de la Kiev este așteptat să adopte o nouă lege privind mobilizarea care urmărește creșterea numărului soldaților recrutați și înăsprește sancțiunile pentru aceia care se sustrag mobilizării. 

Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este păstrată secretă și, spre deosebire de perioada de început a războiului, mai găsește greu voluntari.

Într-o declarație separată, generalul Zalujnîi a transmis că "a avut o discuție importantă și serioasă" cu Zelenski și că a fost luată decizia efectuării unor schimbări de strategie și tactică în războiul cu Rusia.

"Misiunile anului 2022 sunt diferite de cele ale anului 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze noilor realități. Pentru a învinge împreună", a adăugat Zalujnîi.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi. Generalul Sîrski, căruia îi este atribuită eliberarea provinciei nord-estice Harkov într-o contraofensivă ucraineană în toamna anului 2022, nu are însă cea mai bună reputație în rândul trupelor, unde unii îl consideră un militar de formație sovietică, puțin preocupat de pierderile umane.