ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înregistrarea surprinde momentul în care trupele sovietice au intrat în Capitala României. Comentariul original afirmă că "Armata Roşie este primită cu entuziasm" de oamenii din Bucureşti, iar titlul știrii este "Bucureștiul primește cu bucurie Armata Roșie".
 
Comentariul trebuie luat în context:britanicii erau aliați ai regimului comunist sovietic. 

Comentatorul, "Sir Gordon Craig", afirmă că "nimeni nu-i poate învinovăți pe români că-i văd plecați pe germani și pe sovietici venind". Acesta nu uită să "înțepe" țara noastră pentru că a trecut de partea aliaților "abia în a 11-a oră", dar menționează de "efortul considerabil" făcut de România pentru cauza aliată. Realizatorul uită să menționeze că Anglia și Franța au oferit garanții de securitate României, înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, pe care nu le-au mai respectat, aruncând țara în brațele Germaniei naziste.
 
Acesta mai susține că întoarcerea armelor din 23 august 1944 a fost "o lovitură grea" pentru Germania, mii de soldați naziști găsindu-se acum încercuiți.
 
În imagini se vede cum o parte dintre bucureșteni salută viitorul ocupant cu pumnul strâns ridicat, salutul comunist.