ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni au venit sâmbătă la Srebrenica pentru a participa la ceremoniile care marchează 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de bărbați și băieți musulmani, tragedie calificată drept"genocid" de justiția internațională.
 
UPDATE.15.15 Premierul sârb Aleksandar Vucici, prezent la ceremoniile din Bosnia, a fost lovit la cap de o piatră aruncată de unul dintre participanți, relatează agenția de presă sârbă Tanjug, preluată de France Presse. Anterior, AFP și Reuters au relatat că premierul sârb a fost alungat de la ceremonie de persoane care au început să-l huiduie și să arunce cu pietre și sticle în direcția sa, după ce Vucic a depus o floare în fața unui monument pe care se află numele a celor peste 6.200 de victime identificate și înmormântate în cimitirul memorial.

Circa 5.000 de persoane, printre care apropiați ai victimelor, sunt așteptate la Srebrenica. Până în ziua de azi, 6.421 de victime descoperite și identificate au fost înhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 în alte cimitire, transmite Agerpres.

Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morți și aproximativ 2 milioane de refugiați, adică aproape jumătate din populația acestei regiuni la acea dată.

Numeroase personalități internaționale, printre care președintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a cărui administrație a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capăt conflictului bosniac, vor fi prezenți la Srebrenica.

În 2010, parlamentul sârb a adoptat o declarație privind Srebrenica fără a folosi cuvântul "genocid". În 2013, actualul președinte sârb Tomislav Nikolici "a cerut în genunchi ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebrenica", însă fără a rosti cuvântul tabu.

Serbia, care refuză în continuare să accepte faptul că un "genocid" ar fi avut loc la Srebrenica, va fi reprezentată sâmbătă de premierul Aleksandar Vucic.

Subiectul continuă să anime dezbaterile pe scena politică internațională și rămâne o problemă ce tensionează relațiile dintre Serbia și Bosnia.