ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


''Salut, mare duce!'', i-a răspuns vineri premierul ungar, Viktor Orban, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.  Șeful CE îl întâmpinase pe Orban cu ''Salut, dictatorule !'', la summitul Parteneriatului Estic de la Riga.

Jurnaliștii prezenți la sosirea la summit a liderilor celor 28 de țări ale Uniunii Europene n-au auzit răspunsul lui Orban, care a zâmbit la salutul lui Juncker. Dar, ulterior, Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, a declarat pentru AFP că Orban i-a răspuns ''Salut, mare duce! '', aluzie la țara natală a lui Juncker, Marele Ducat de Luxemburg, conform Agerpres.

De ani de zile, Orban i se adresează astfel lui Juncker, a precizat purtătorul de cuvânt ungar.

Șeful executivului comunitar, într-o mare vervă, i-a primit cu diferite gesturi amicale pe participanții la summit. Se pare că Juncker i-ar fi propus premierului grec, Alexis Tsipras, sosit fără cravată, să i-o împrumute pe-a lui.

Viktor Orban este tot mai criticat din cauza a ceea ce adversarii săi, precum fostul comisar european Louis Michel, au numit ''derivă autocrată''. De la sosirea sa la putere în 2010, Orban a demarat reforme profunde în justiție, media și economie, care au fost considerate prea libertine de către opoziție și larg criticate în străinătate.

El a sugerat ultima dată redeschiderea dezbaterii privind pedeapsa cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria și interzisă în Uniunea Europeană, provocând proteste în cadrul UE.