ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulţi investigatori ai jafurilor din păduril au fost bătuţi crunt duminică, cu bâte şi topoare, de mafia defrişărilor ilegale. 

Gabriel Păun, șeful asociației Agent Green, și mai mulți tineri - ghizi locali, cu care vorbise Gabi Păun - au fost atacați de aproximativ 10 bătăuși, cu bâte și alte arme albe, în timp ce încercau să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Georparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului (Coroiești, jud. Hunedoara), scrie România Curată. La fața locului, în timpul violențelor, a ajuns și o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle.În zonă, fuseseră semnalate săptămâna trecută tăieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Național Retezat, fie din parcul natural. 

Păun a fost lovit de mai multe ori și a scăpat ascunzându-se în pădure. În timp ce încercau să scape, una dintre mașinile cu care ecologiștii veniseră la fața locului l-a lovit pe unul dintre agresori, care a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigații suplimentare.
 

Hunedoreanul Alin Andrioni coducea una dintre mașinile cu care tinerii au urcat pe Râul Alb. El a povestit pentru România Curată ce s-a întâmplat: ”Au coborât dintr-o remorcă cu bate, cu arme albe. Mai erau trei bărbați și două femei, dintre care una era o ziaristă de prin Germania. Nu ne gândeam să fim atacați ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania urla și intrase în șoc, nu se mai controla de spaimă. Nu știam ce s-a întâmplat cu ceilalți. Gabi s-a ascuns în niște boscheți până am reușit să anunțăm poliția, că nu era semnal acolo sus. Am scos-o pe reporterița nemțoaică de acolo cu mașina și o mașină tot ne urmărea în spate. Camera pe care era filmul am ascuns-o langă un câmp de grâu. Ne era frică să nu o confiște urmăritorii noștri. Ulterior fata din Germania a mers cu poliția și a recuperat și camera și pe Gabriel Păun. A avut loc și un accident. Practic mașina mea a fost atacată. S-au agățat de ea din toate părțile și din spate și din lateral, și pe capotă s-au aruncat. Unul din ei a căzut jos de pe capotă și s-a agățat probabil. Eu n-am simțit nimic acolo, numai hopuri și drum accidentat. Probabil că eu l-am agățat cu roata din spate. Dar am chemat salvarea și a venit și l-a dus la spital”. În prezent grupul de ong-iși și agresorii sunt investigați medical și urmează să se treacă la faza declarațiilor la poliție, avocatul lui Alin Andrioni fiind și el prezent.

Gabriel Păun, liderul asociaţiei Agent Green, a povestit cum a fost atacat de mafia defrişărilor chiar în momentul în care, ajuns în Munţii Retezat, a coborât din maşină.
 
"După ce m-am dat jos din maşină, mi s-a tăiat firul. Din două maşini, au apărut nişte oameni de două ori cât mine şi au început să ne bată. M-au pus la pământ de două ori, am coaste rupte. Cei care au putut să se salveze au fugit cu maşinile", a spus Gabriel Păun, liderul asociaţiei Agent Green, duminică, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Gabriel Nițu a declarat pentru sursa citată: ”Nu prea avem semnal și e greu să comunicăm cu echipa operativă. La fața locului s-au deplasat echipaje atât din Deva cât și din Hațeg. Am fost sesizați în jurul orei 12.30 referitor la o stare conflictuală spontană. Din comunicarea cu colegii mei am aflat că două jeepuri care au urcat în zona respectivă pentru a documenta construirea unei microhidrocentrale au uvut o altercație spontană cu un grup de mai multe persoane, după ce vreo 10 persoane au apărut din pădure. Un conducător de jeep l-a lovit cu mașina pe unul din localnici, care are traumatism cranio-cerebral acut, nu își simte picioarele, după ce ong-iștii l-au lovit cu mașina. Era proprietate privată, motiv pentru care, nefiind drum public nu e inclus in circuitul rutier și nu e considerat accident rutier. În intervalul următor se va stabili dacă a fost cu intentie sau fără intenție.”