Simbolul oraşului Suceava, statuia lui Ştefan Cel Mare de la Cetatea de Scaun, este în paragină

Statuia a fost construită în 1977 şi era mândria oraşului. De atunci, însă, nu a fost niciodată renovată. În consecinţă, plăcile de pe soclu au căzut, iar bucăţile de tencuială pot pica oricând şi pun în pericol turiştii.
Confecţionată din bronz şi aşezată pe un soclu de ciment, statuia lui Ştefan cel Mare are o înălţime de 23 de metri. Specialiştii spun că este cea mai mare statuie care a fost ridicată în ţară pentru domnitorul moldovean. Inaugurată în 1977, construcţia a fost mândria sucevenilor, pentru ca, mai târziu să ajungă chiar simbolul municipiului. În timp, statuia s-a erodat din cauza intemperiilor şi nimeni nu a intervenit.
Dacă pe una dintre părți atât basorelieful din bronz, cât și plăcile de piatră s-au desprins și stau să cadă, pe o alta, plăcile din piatră au căzut cu tot cu tencuială, iar ornamentul din bronz a fost furat de hoții de fier.
Nici scările care duc spre statuie nu au scăpat de eroziune sau de vandali. Numeroase mesaje au fost scrijelite pe soclul din care acum se desprind bucăţi de ciment. Specialiștii de la Direcția de Cultură spun că au făcut solicitări la primărie pentru ca simbolul oraşului să fie renovat. Cum nu s-a primit nici un răspuns, reprezentanţilor de la Direcţia de Cultură nu le-a rămas altceva de făcut decât să avertizeze turiştii asupra riscurilor la care se expun dacă stau în preajma statuii.
"Fragmente din travertinul soclului, poate și alte piese din componența soclului, se pot desprinde oricând și pot cădea peste cei care se apropie de statuia respectivă. Neglijența beneficiarului este evidentă, este realmente un pericol, e o zonă turistică și este foarte periculos să stai în zonă," a explicat Viorel Blănaru, reprezentant al Direcției de Cultură Suceava, potrivit digi24.ro.
Localnicii spun că statuia s-a degradat de-a lungul timpului şi acuză autorităţile că nu au făcut nimic pentru a stopa degradarea. Conducerea Primăriei Suceava, în schimb, recunoaște că monumentul arată foarte rău, dar spune că deocamdată nu au bani pentru a-l renova. În acest moment au prevăzut doar suma de 20.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

415 ani de la întemeierea Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, la Alba Iulia, de către Mihai Viteazul. Cum i-a ÎNVĂȚAT MINTE pe ungurii catolici, care nu doreau construcția unui lăcaș ortodox în cetate

Ponta, DESFIINŢAT la Antena 3! Clipul VIDEO care a devenit viral pe internet

Episcopul Giurgiului ia ATITUDINE şi cere românilor să se ridice faţă de "mai-marii acestei lumi": Ne-am săturat de obedienţă! Este vremea să vă apăraţi
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)