ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia a fost construită în 1977 şi era mândria oraşului. De atunci, însă, nu a fost niciodată renovată. În consecinţă, plăcile de pe soclu au căzut, iar bucăţile de tencuială pot pica oricând şi pun în pericol turiştii.

Confecţionată din bronz şi aşezată pe un soclu de ciment, statuia lui Ştefan cel Mare are o înălţime de 23 de metri. Specialiştii spun că este cea mai mare statuie care a fost ridicată în ţară pentru domnitorul moldovean. Inaugurată în 1977, construcţia a fost mândria sucevenilor, pentru ca, mai târziu să ajungă chiar simbolul municipiului. În timp, statuia s-a erodat din cauza intemperiilor şi nimeni nu a intervenit. 

Dacă pe una dintre părți atât basorelieful din bronz, cât și plăcile de piatră s-au desprins și stau să cadă, pe o alta, plăcile din piatră au căzut cu tot cu tencuială, iar ornamentul din bronz a fost furat de hoții de fier.

Nici scările care duc spre statuie nu au scăpat de eroziune sau de vandali. Numeroase mesaje au fost scrijelite pe soclul din care acum se desprind bucăţi de ciment. Specialiștii de la Direcția de Cultură spun că au făcut solicitări la primărie pentru ca simbolul oraşului să fie renovat. Cum nu s-a primit nici un răspuns, reprezentanţilor de la Direcţia de Cultură nu le-a rămas altceva de făcut decât să avertizeze turiştii asupra riscurilor la care se expun dacă stau în preajma statuii.

"Fragmente din travertinul soclului, poate și alte piese din componența soclului, se pot desprinde oricând și pot cădea peste cei care se apropie de statuia respectivă. Neglijența beneficiarului este evidentă, este realmente un pericol, e o zonă turistică și este foarte periculos să stai în zonă," a explicat Viorel Blănaru, reprezentant al Direcției de Cultură Suceava, potrivit digi24.ro.

Localnicii spun că statuia s-a degradat de-a lungul timpului şi acuză autorităţile că nu au făcut nimic pentru a stopa degradarea. Conducerea Primăriei Suceava, în schimb, recunoaște că monumentul arată foarte rău, dar spune că deocamdată nu au bani pentru a-l renova. În acest moment au prevăzut doar suma de 20.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate.