Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie - iunie 2017, meteorologii estimând pentru următoarele trei luni o vreme în general caldă, cu valori termice care se vor situa în apropierea normelor climatologice ale perioadei.

Astfel, în aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981- 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Moldova.

Cantitățile totale de precipitații vor fi mai mari decât media anuală în vestul, centrul și nordul țării și apropiate de normă, în rest. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat, Oltenia și Transilvania, iar cele mai scăzute în Dobrogea.

În luma mai, meteorologii estimează temperaturi medii lunare mai scăzute decât media climatologică, mai ales local în nord și centru, respectiv apropiate de norme în restul teritoriului. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia și Muntenia.  

Cantitățile totale de precipitații se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud și sud-est. Totuși, acestea vor putea depăși media anuală în restul teritoriului. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș, Muntenia, Crișana, Banat și Oltenia.

Pentru luna iunie, meteorologii estimează că medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, stabilite la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 15 și 19 grade Celsius, în Transilvania. În același timp, valori pozitive, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia și Muntenia.

Precipitațiile vor fi apropiate de media climatologică, în nordul și centrul țării și vor avea o tendință spre deficit în celelalte regiuni.

Meteorologii anunță o vară călduroasă, posibil cu cantități reduse de precipitații în lunile iulie și august, fapt ce va duce la o intensificare a fenomenului de secetă.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews