Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi, ninsori și vijelii pentru 26 de județe din nordul, estul, vestul și centrul țării, valabilă de sâmbătă noapte până duminică seara.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, începând de sâmbătă după-amiază va ploua în toată țara, iar în vest, sud-vest, centru, nord și nord-est, cantitățile de apă vor depăși local 20-25 de litri pe metru pătrat și, pe arii restrânse, 50-60 de litri pe metru pătrat în zona montană și în Moldova.

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică și pe parcursul zilei de duminică, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în nord, nord-est, centru și trecător în vest.

Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăși 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte și în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova vor fi rafale de peste 60-70 de kilometri pe oră.

Avertizarea cod galben intră în vigoare sâmbătă, la ora 23.00 și este valabilă până duminică la ora 22.00, fiind emisă pentru județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj și Sibiu, precum și pentru unele zone din județele Bihor, Arad, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

Potrivit avertizării cod galben, în regiunile nordice și centrale vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, în nord-est vor fi precipiații abundente sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de peste 50-60 de kilometri pe oră.

În toate zonele de munte va ninge și se va depune strat nou de zăpadă consistent, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși 60-70 de kilometri pe oră, iar pe creste 80-90 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.