În 31 de județe din țară se va institui, vineri dimineață, cod galben de polei, favorizat de precipitațiile mixte moderate cantitativ, iar la munte vor fi intensificări ale vântului și ninsori viscolite, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

 Codul galben de polei va fi valabil de vineri, de la ora 5, până sâmbătă, la ora 12.

Județele afectate de codul galben sunt Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita, Brașov, Argeș, Olt, Covasna, Neamț, Iași, Botoșani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița.

Astfel, de vineri dimineață până sâmbătă la prânz, vor fi precipitații mixte asociate cu polei în vestul, centrul și nordul țării, iar în nord-vest și la munte cantitățile vor depăși 20 de litri pe metru pătrat.

În județul Caraș-Severin, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi intensificări ale vântului, care la rafală vor depăși viteze de 90-100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

În prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat în Banat și Crișana, iar după-amiază, în Transilvania și nordul Moldovei.

De asemenea, poleiul se va depune și în Oltenia, vestul Munteniei și local în Transilvania și Moldova, în noaptea de vineri spre sâmbătă și în prima parte a zilei de sâmbătă, când va fi semnalat și în restul teritoriului.

La munte, vor fi ninsori moderate cantitativ și temporar viscolite. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsorile se vor extinde în regiunile intracarpatice. Aici, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe oră.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră și trecător peste 70 de kilometri pe oră și în regiunile vestice în cursul zilei de vineri și în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit meteorologilor.

ANM transmite și o informare meteorologică, potrivit căreia, de joi, ora 13, până vineri, la ora 5, la munte vântul va avea intensificări cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafalele vor depăși temporar 80 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada.

În regiunile sud-estice, sudice și centrale, vântul va sufla cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră.

Va ninge în general slab cantitativ în după-amiaza zilei de joi, în zonele de munte și local în regiunele intracarpatice.