ANM a emis un cod galben de ploi, valabil de luni dimineața până marți seara, în mare parte din țără. Tot de luni, de la ora 12.00, până marți, la ora 18.00, va fi în vigoare un cod portocaliu de ploi în zonele deluroase și montane ale județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. De asemenea, meteorologii atrag atenția că temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ; intensificări ale vântului la munte, în interval de valabilitate: 23 octombrie, ora 10:00 – 24 octombrie, ora 23:00

Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest, cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70...80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

„Temperaturile maxime se vor situa între 9-10 grade în nordul Moldovei, până la 20-21 în sudul Munteniei, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 4 și 14 grade. În Capitală, începutul de săptămână debutează cu vreme închisă, va ploua moderat cantitativ, în special spre seară și pe parcursul nopții. Vântul va sufla moderat și cu intensificări trecătoare, iar temperatura maximă de luni se va situa în jurul valorii de 18 grade, în timp ce temperatura minimă va fi de 11-12 grade. În aceeași notă continuăm și marți, când vremea se menține închisă, iar în majoritatea regiunilor va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă din an. În Capitală, marți va fi vreme închisă, va continua să plouă în special în prima parte a zilei, iar vântul va sufla moderat cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 12-13 grade, iar cea minimă de 5-7 grade", a declarat meteorologul Oana Catrina pentru Mediafax.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: ploi abundente, în intervalul de valabilitate: 23 octombrie, ora 12:00 – 24 octombrie, ora 18:00

Zone afectate: zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița

În intervalul menționat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50...60 l/mp și izolat 80 l/mp.

„De miercuri, vremea se ameliorează semnificativ  pe aspectul intensității și distribuției ploilor. Vor mai fi ploi slabe izolate în regiunile sud-vestice și în cele nordice. De miercuri se încălzește ușor, în orele amiezii se vor înregistra la scara întregii țări temperaturi cuprinse între 8-9 grade în nordul Moldovei și 15-16 în Dealurile de Vest. În Capitală, miercuri va fi o vreme în ameliorare față de zilele de luni și marți. Un cer variabil, vânt slab și temperatura maximă de 13 grade. Joi continuă să se încălzească în întreaga țară, vorbim de temperaturi cuprinse între 12 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei. Joi, în Capitală, vom avea la amiază 17-18 grade", a mai spus meteorologul.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews