Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod portocaliu de ninsori și viscol, valabile până joi seară în 20 de județe din Moldova, Transilvania și Oltenia, și a prelungit Codul galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului pentru 18 județe.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 ianuarie, ora 18:00 - 18 ianuarie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de vremea rea în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbura, unde viteza vântului la rafală va depăși 80 - 90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 - 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Județele vizate de această avertizare sunt: Iași, Vaslui, Galați, Vaslui, Iași, Vrancea, Bacău, Neamț, Tulcea, Buzău, Covasna, Brașov, Prahova, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj și Caraș-Severin.

De asemenea, joi, 18 ianuarie, între orele 1:00 - 17:00, în județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și în zona joasă a județelor Neamț și Bacău vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 - 85 km/h și temporar va ninge viscolit.

 Pe de altă parte, în intervalul 17 ianuarie, ora 14:00 - 18 ianuarie, ora 22:00, va fi Cod galben de vreme rea în județele: Constanța, Brăila, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeș, Vâlcea, Gorj și Caraș-Severin.

 


Astfel, în perioada de referință în zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpada. În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși local 15 - 20 l/mp și izolat 30 - 35 l/mp, iar vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50 - 70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70 - 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

În sudul, sud-estul și centrul țării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews