Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu de ninsori pentru 15 județe din zona Carpaților Orientali, Meridionali și Munții Banatului și cod galben de ploi și vânt pentru restul țării, atenționări care vor fi valabile de miercuri dimineață până vineri dimineață.

 Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, miercuri, între orele 09.00 și 18.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș, unde vor fi ninsori abundente și viscol în zona înaltă a Carpaților Meridionali și a Munților Banatului. Vântul va atinge la rafală viteze de peste 80 - 100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Tot miercuri, de la ora 04.00 până la ora 18.00, vor fi sub avertizare cod galben județele Dâmbovița, Teleorman, Olt, Dolj, Brașov, Covasna, Harghita, Timiș, Hunedoara și unele zone din județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Vrancea, Buzău, Prahova, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Gorj, Vâlcea, Argeș și Mehedinți.

 Potrivit avertizării cod galben, începând de miercuri dimineață, precipitațiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului și cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și local, îndeosebi în regiunile sudice și centrale, viteza la rafală va depăși 50 - 55 de kilometri pe oră. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60 - 70 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea.

Începând de miercuri ora 18.00 și până vineri, la ora 06.00, va intra în vigoare o nouă avertizare cod portocaliu, emisă pentru județele Sibiu, Brașov, Vâlcea, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova și Argeș.

În cele 12 județe din zona Carpaților Meridionali și Orientali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60 - 70 de kilometri pe oră și peste 80 - 90 de kilometri pe oră, pe creste, viscolind puternic ninsoarea și reducând vizibilitatea.

 Bucureștiul și celelalte județe, cu excepția județelor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași, vor fi sub avertizare cod galben de miercuri, ora 18.00, până vineri, la ora 10.00.

Potrivit avertizării cod galben, de miercuri seară vor fi precipitații mai ales în sudul, centrul și estul țării, iar joi după-amiază și în noaptea de joi spre vineri aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metru pătrat și, pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, 50 - 60 de litri pe metru pătrat.

La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă. În restul țării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi, în Moldova și pe arii mai restrânse în Maramureș, Transilvania și trecător în zona deluroasă din sud vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50 - 60 de kilometri pe oră.