Hidrologii au pus sub avertizare de  cod portocaliu de inundații râuri din județele Giurgiu și Teleorman, până la ora 12.00, interval în care vor fi și sub cod galben râuri din 12 județe.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), este cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Neajlov (sector aval confluență Dâmbovnic – S.H. Călugăreni), Glavacioc (bazin mijlociu și inferior), Câlniștea - județele: Giurgiu și Teleorman.
 
Cele mai mari probleme sunt  în localitatea Dragănești Vlașca, din Teleorman. Aici, apa a inundat și un drum european. Astfel, circulația a fost restricționată pentru autovehiculelor mai mici de 3,5 tone, informează Știrile TVR.

În plus, 30 de locuințe, o bază sportivă și 21 de magazine au fost inundate.

În total, în Teleorman, sunt afectate 9 localități.  Peste 40 de case sunt inundate, iar sute de fântâni nu mai pot fi folosite. Autoritățile locale ți județene monitorizează situația.

De asemenea, a fost instituit cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – județul Satu Mare, Crișul Negru – județele Bihor și Arad, Crișul Alb - județele Hunedoara și Arad, Bega Veche (județul Timiș), Timiș, Pogăniș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera – județele Caraș Severin și Timiș, Desnățui - județele Mehedinți și Dolj, Jiu, afluenții Motrului aval S.H. Broșteni - județul Mehedinți, Teslui – județele Dolj și Olt, Călmățui - județele Olt și Teleorman, Vedea – Teleorman, afluenții mici din bazinul inferior al râului Vedea - județele Olt, Argeș și Teleorman, Neajlov - județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Teleorman.

Avertizarea cod portocaliu expiră joi la ora 12.00, iar cea de cod galben la ora 18.00. Cu toate acestea, hidrologii atenționează că până vineri după-amiază sunt pericole de inundații în mai multe bazine hidrografice din sudul și vestul țării.