Un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter a zguduit vineri arhipelagul Vanuatu, la 101 kilometri nord-vest de orașul Port-Olry, la 5:50 (ora Hong Kong; ora 21:50 GMT, joi), a anunțat U.S. Geological Survey (USGS), informează agenția Xinhua, citat de Agerpres.

 Epicentrul seismului, cu o adâncime de 10 kilometri, a fost determinat în primele momente ale producerii sale la 14,5 grade latitudine sudică și 166,3 grade longitudine estică.

Cutremurul din Vanuatu face parte dintr-o serie de seisme produse joi în Asia de Sud-Est, între care două puternice în Japonia, cu magnitudinea de până la 6,5 grade și un alt seism în Indonezia cu magnitudinea de 5,6 grade.

La începutul lunii aprilie un seism cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs în apropierea țărmurilor Republicii Vanuatu, țară insulară din Oceanul Pacific, urmat la câteva zile de un alt cutremur de 6,9 grade.

Cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, Republica Vanuatu este un arhipelag de origine vulcanică situat pe așa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului'', în care seismele sunt frecvente.