ACTUALIZARE 8.00 Magnitudinea seismului produs miercuri, la ora 1:20, în zona Vrancea a fost revizuită la 5,4 grade pe scara Richter, iar adâncimea la 97 km, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Nu s-au semnalat pagube materialE, dar autoritățile au remarcat că, spre deosebire de seismul din septembrie (care a avut o magnitudine chiar ceva mai mică), oamenii nu au mai înroșit liniile de urgență pentru a întreba ce au de făcut în caz de cutremur.

Autoritățile din domeniul situațiilor de urgență au desfășurat în noiembrie un amplu exercițiu de simulare în caz de cutremur.

Constantin Ionescu, director tehnic al INFP, a declarat la Digi24 că seismul nu a avut replici, dar a precizat că propagarea undelor diferă la munte față de câmpie și aceasta poate fi o explicație pentru faptul că mulți oameni spun că la Brașov s-a resimțit destul de puternic.

 

 ACTUALIZARE 7:00 Nu s-au semnalat pagube materiale, echipajele ISU fac verificări conform procedurii, dar autoritățile au remarcat că, spre deosebire de seismul din septembrie (care a avut o magnitudine chiar ceva mai mică), oamenii nu au mai înroșit liniile de urgență pentru a întreba ce au de făcut în caz de cutremur.

Autoritățile din domeniul situațiilor de urgență au desfășurat în noiembrie un amplu exercițiu de simulare în caz de cutremur.

ACTUALIZARE Institutul Național pentru Fizica Pământului anunță că magnitudinea cutremurului a fost de 5,2, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 100 de km. 

Cel mai puternic cutremur de anul acesta se produsese în urmă cu aproape patru luni, la 24 septembrie, la ora 2:11. Cutremurul a avut magnitudinea revizuită la 5,3 și, la fel ca cel din noaptea de marți spre miercuri, s-a resimțit destul de puternic în mare parte din țară, inclusiv în București.

Seismul din 24 septembrie, cu epicentrul tot în Vrancea, a fost resimțit și în Bulgaria și Republica Moldova. Adâncimea la care s-a produs a fost mai mică de 100 de kilometri. 

ACTUALIZARE Potrivit Geofon, epicentrul cutremurului a fost la la 84 de kilometri adâncime, în apropiere de Brașov.

Magnitudinea cutremurului, evaluată inițial la 5,6, a fost revizuită apoi la 5,4 - o procedură uzuală în cazul magnitudinii de moment.

Seismul a mai fost resimțit și în Brașov, Bacău, Brăila, Craiova și Vrancea.


Știre inițială

Un cutremur de intensitate medie s-a produs în această noapte, la ora 01.22, fiind resimțit destul de puternic la București și la Iași.

Un cutremur puternic a avut loc în această noapte în România, seismul resimțindu-se și în București.

Din primele informații se pare că intensitatea cutremurului a fost de 5,6 grade pe scara Richter, conform Digi 24.