Douăsprezece județe din vestul și sud-vestul țării au intrat, miercuri, sub atenționare cod galben de caniculă, emisă de Administrația Naționale de Meteorologie (ANM). Meteorologii spun că temperaturile vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar de joi valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

 Atenționarea cod galben a intrat în vigoare și este valabilă până joi, vizând 12 județe: Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. Potrivit ANM, în aceste zone valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Temperaturile maxime vor fi între 33 și 36 de grade, iar minimele nocturne vor depăși 20 de grade.

O a doua avertizare meteo va intra în vigoare joi, când valul de căldură va fi și mai accentuat, aproape toată țara fiind sub cod galben, în timp ce cinci județe din sud și sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

 Conform ANM, în cursul zilei de joi valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, mai ales în regiunile extracarpatice.

În județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief din Caraș-Severin și Mehedinți, județe care se vor afla joi sub cod portocaliu, se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews