Douăsprezece județe din vestul și sud-vestul țării au intrat, miercuri, sub atenționare cod galben de caniculă, emisă de Administrația Naționale de Meteorologie (ANM). Meteorologii spun că temperaturile vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar de joi valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

 Atenționarea cod galben a intrat în vigoare și este valabilă până joi, vizând 12 județe: Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. Potrivit ANM, în aceste zone valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi în accentuare. Temperaturile maxime vor fi între 33 și 36 de grade, iar minimele nocturne vor depăși 20 de grade.

O a doua avertizare meteo va intra în vigoare joi, când valul de căldură va fi și mai accentuat, aproape toată țara fiind sub cod galben, în timp ce cinci județe din sud și sud-vest vor fi sub cod portocaliu.

 Conform ANM, în cursul zilei de joi valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, mai ales în regiunile extracarpatice.

În județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief din Caraș-Severin și Mehedinți, județe care se vor afla joi sub cod portocaliu, se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.