ACTUALIZARE:  Bilanțul victimelor a ajuns la 233 de morți și peste 1.500 de răniți, potrivit CNN. În zonă au fost trimiși 10.000 de militari și 3.500 de soldați. Columbia și Mexicul au anunțat că trimit echipe de salvare.

''Nu avem nevoie de provizii sau de lucruri similare, dar în schimb avem nevoie să sprijinim echipele de salvare, și astfel de echipe vor veni din Columbia și Mexic'', a spus președintele Rafael Correa, într-o intervenție telefonică la postul Radio Public.

ACTUALIZARE 10:30  Cel puțin 77 de persoane au murit în cel mai puternic cutremur înregistrat în Ecuador în ultimele decenii, care a doborât clădiri, a avariat drumuri și a provocat pagube pe o rază de sute de kilometri de la epicentru, în capitală și alte orașe importante, relatează AP, citat de news.ro.

Vicepreședintele ecuadorian Jorge Glas a anunțat duminică că cel puțin 77 de persoane au murit, iar alte 500 au fost rănite în acest cutremur, care a avut loc sâmbătă seara la ora locală 18.58 (duminică, 2.58, ora României) în apropiere de Muisne, un oraș de pe coasta de nord.

Bilanțul urmează să crească, au avertizat autoritățile duminică, în timp ce echipe de salvatori căutau supraviețuitori în zona puțin populată a unor porturi pescărești și plaje turistice a epicentrului seismului, cu magnitudinea de 7,8.

"Încercăm să facem tot ceea ce putem, însă nu putem face aproape nimic", a declarat Gabriel Alcivar, primarul din Pedernales, un oraș cu 40.000 de locuitori, situat în apropierea epicentrului.

El a cerut autorităților să trimită utilaje și să salvatori în localitate, în care zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar locuitori au fost prinși sub dărâmături.

Primarul a declarat că jafuri au loc în acest haos, dar că autoritățile locale sunt prea ocupate să salveze vieți ca să mai impună ordinea publică.

"Nu s-a surpat doar o casă, ci un întreg oraș", a subliniat Alcivar.

Știrea inițială

 

Cel puțin 28 de persoane și-au pierdut viața în Ecuador după un cutremur cu magnitudinea 7,8 care a lovit sâmbătă vestul țării, a anunțat vicepreședintele Jorge Glas, precizând că a fost decretată starea de urgență, relatează AFP, citat de Agerpres.


 "Avem 16 persoane decedate în orașul Portoviejo, zece la Manta, două în provincia Guayas", a declarat Jorge Glas în cursul unei conferințe de presă, adăugând că starea de urgență a fost decretată la nivel național "pentru păstrarea ordinii publice".

Autoritățile nu au comunicat deocamdată un bilanț al răniților.

Vicepreședintele ecuadorian a adăugat că "toate forțele publice sunt în stare de alertă maximă pentru a proteja viața cetățenilor".

Provinciile cele mai afectate sunt Manabi, Guayas și Esmeraldas.

"Toate protocoalele de urgență au fost activate din momentul mișcării telurice și ne aflăm în stare de urgență", a subliniat Jorge Glas, care îndeplinește funcția de șef al statului, în absența președintelui Rafael Correa, aflat în vizită la Vatican.

Potrivit Institutul american de geofizică (USGS), seismul s-a produs la ora locală 18.52 (23,58 GMT), la o adâncime de 19,2 kilometri, la 173 de kilometri vest-nord-vest de capitala Ecuadorului, Quito.

"Pe baza caracteristicilor preliminare ale cutremurului, sunt posibile valuri periculoase de tsunami pe coastele situate pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului", a avertizat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific.