Meteorologii au emis luni avertizări imediate cod rosu de vânt tornadic și cod portocaliu de furtună în mai multe județe din țară.

Astfel, de cod rosu sunt vizate pana la ora 18:30 județele Ialomița (localitățile Ciulnița, Albești, Buești) și Călărași (Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ciocănești, Grădiștea, Cuza Vodă, Independența, Dragoș Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Țepeș, Ștefan Vodă, Vâlcelele).

Vântul va sufla cu peste 100...110 km/h și poate avea aspect tornadic, asa cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Drajna. De asemenea este așteptată grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30...35 lmp.

Potrivit meteorologilor, este pentru prima data când in Romania este emisa o avertizare cod rosu de vânt tornadic.
„La nivelul celor două județe au fost activate Grupele Operative ale ISU și au fost dispuse măsuri de mobilizare imediată a forțelor și mijloacelor de intervenție.

În cazul apariției situațiilor de urgență, peste 180 pompieri militari cu 100 de autospeciale și mijloace tehnice sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației. În funcție de evoluția situației din teren, echipajele de salvatori pot fi suplimentate imediat cu personal alertat din turele libere.

În situația manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore", a precizat IGSU.

Reamintim că săptămâna trecută , a fost filmată o tornadă la Drajna care s-a soldat cu însemnate pagube materiale.
 
Din cauza vântului, inclusiv un autocar cu 40 de persoane a fost răsturnat.