aPerioada următoarelor două săptămâni se anunță, din punct de vedere meteorologic, una relativ normală pentru această perioadă, cu variații de temperatură atât pe timpul zilei, cât și noaptea, de câteva grade și de la o regiune la alta, în timp ce ploile, în mare parte trecătoare și moderate cantitativ, își vor face apariția după data de 18 septembrie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 12 - 25 septembrie.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, variațiile termice de la o zi la alta nu vor fi semnificative, astfel că vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade și ale minimelor de 14 — 17 grade. O răcorire a vremii se va resimți în cea de-a doua săptămână, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de așteptat maxime de 22 — 24 de grade și minime de 11 — 14 grade, mediat pe regiune.

La începutul perioadei de referință, vor fi averse pe arii restrânse și în general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente și în general moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 18 — 20 septembrie și, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Crișana, în prima săptămână de prognoză, nu vor fi variații termice semnificative, astfel că se va menține o vreme mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 27 — 30 de grade și ale minimelor de 13 — 17 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se va resimți o răcorire a vremii, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel specific acestei perioade din an, fiind de așteptat maxime de 22 — 24 de grade și minime de 10 — 13 grade, în medie regională.

La începutul perioadei de referință vor fi averse izolate, în general slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente și, în general, moderate cantitativ va crește în intervalul 18 — 20 septembrie și, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Transilvania, valorile termice se vor menține, pe parcursul primei săptămâni, mai ridicate decât cele specifice la mijlocul lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 24 — 28 de grade și ale minimelor de 10 — 14 grade. După data de 18 septembrie, regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de așteptat maxime de 20 — 24 de grade și minime de 8 — 12 grade, mediat pe regiune.

În prima parte a perioadei de referință, ploi slabe vor fi posibile doar izolat, după care probabilitatea pentru ploi locale, în general moderate cantitativ va crește, cu precădere pentru intervalul 18 — 20 septembrie.

În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, deși vor fi ușoare variații termice de la o zi la alta, vremea se va menține mai caldă decât ar fi normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu medii ale maximelor de 25 — 29 de grade și ale minimelor de 11 — 16 grade. O răcorire a vremii se va resimți în cea de-a doua săptămână, astfel că regimul termic va deveni apropiat de cel climatologic specific perioadei, fiind de așteptat maxime de 20 — 23 de grade și minime de 9 — 12 grade, mediat pe regiune.

La începutul perioadei de referință doar izolat vor fi posibile averse slabe. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente, moderate cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 18 — 20 septembrie și, posibil, în ultimele zile ale prognozei.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză vor exista variații semnificative ale temperaturii aerului. De la o vreme călduroasă în primele două zile, în care media regională a maximelor termice va fi de 30 de grade, iar cea a minimelor nocturne de 16 grade, în jurul datei de 15 septembrie se va ajunge la un regim termic normal pentru acea dată calendaristică. Ulterior, până la sfârșitul săptămânii, valorile termice vor crește din nou, la o medie de 26 — 27 de grade a temperaturilor maxime și în jur de 13 grade a celor minime.

În cea de-a doua săptămână de prognoză, atât valorile termice diurne, cât și cele nocturne, vor marca o scădere ușoară și treptată, în medie la nivel regional cu aproximativ două grade Celsius, apropiindu-se astfel de mediile climatologic specifice acestei perioade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în intervalul 18 — 21 septembrie, când se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Până la sfârșitul intervalului de prognoză doar pe arii restrânse vor mai fi ploi slabe, trecătoare.

În Dobrogea, de la o vreme călduroasă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, în care media regională a maximelor termice va fi de 27 — 29 de grade, iar a celor minime de aproximativ 18 grade, se va ajunge, în zilele de 15 și 16 septembrie, la un regim termic apropiat de normalul acestei perioade, în urma unei scăderi de 5 — 6 grade. Până la sfârșitul săptămânii, valorile termice vor crește din nou, iar vremea va redeveni caldă pentru a doua decadă a lunii septembrie, cu o medie de 25 de grade a temperaturilor maxime și în jur de 16 grade a minimelor termice.

Pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză nu vor fi modificări semnificative, valorile termice fiind în scădere ușoară de la o zi la alta, de la o medie regională a temperaturilor maxime de 24 — 25 grade la început, spre 21 — 22 grade la finalul intervalului, în timp ce media minimelor nocturne va scădea de la 16 la 14 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în intervalul 19 — 21 septembrie, când vor fi și perioade cu ploi însemnate cantitativ, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză doar izolat vor mai fi ploi slabe și trecătoare.

În Muntenia, în cea mai mare parte a primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă, cu o medie la nivel regional a temperaturilor maxime de 28 — 30 de grade și de 14 — 16 grade a celor minime. Excepție vor face zilele de 15 și 16 septembrie când se va consemna o scădere de aproximativ 4 grade, atât a temperaturilor diurne, cât și a celor nocturne.

În a doua săptămână, se va manifesta o tendință de scădere ușoară și treptată a regimului termic, astfel că la sfârșitul intervalului se vor înregistra valori apropiate de mediile multianuale specifice datei, respectiv temperaturi maxime, în medie, de 22 de grade și minime, la nivel regional, de 11 — 12 grade.

Ploi moderate cantitativ și pe arii extinse vor apărea în intervalul 18 — 21 septembrie, iar ulterior, până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, doar trecător și pe spații mici va mai ploua slab.

În Oltenia, regimul termic va avea o tendință de scădere ușoară și treptată pe tot parcursul intervalului de prognoză, de la o vreme mult mai caldă în prima săptămână, spre valorile termice apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, la finalul intervalului. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 30 grade, spre 22 grade în jurul datei de 24 septembrie. Media regională a temperaturile nocturne va fi, de asemenea, în scădere, de la 16 la 11 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor, local moderate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 18 — 21 septembrie. În rest, numai trecător și pe arii restrânse va ploua slab, în special în jurul datelor de 23 și 24 septembrie.

La munte, maximele diurne vor varia de la o medie de 18 grade în prima săptămână spre 12 grade, în jurul datei de 24 septembrie. Temperaturile nocturne vor avea valori, mediate la scara întregii regiuni, de la 11 grade la începutul intervalului spre 4 — 5 grade la sfârșitul celor două săptămâni. În intervalul 11 — 14 septembrie, este posibilă apariția precipitațiilor și, din nou, după data de 17 septembrie, când se vor înregistra și cantități de apă însemnate.

Estimarea publicată de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Un copil a fost lovit de trăsnet în Bistriţa. Vremea rea a făcut ravagii în Abrud şi Satu Mare


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews