Vremea se va încălzi treptat în următoarele trei luni, iar precipitațiile anunțate vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, pe parcursul lunilor de primăvară, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul martie - mai 2016, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie.

În prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul și sud-estul țării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. În aprilie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 și 11 grade) și Transilvaniei (între 6 și 11 grade Celsius). Luna mai vine cu temperaturi medii lunare situate în limitele mediilor climatologice, media situându-se în jurul valorii de 14,9 grade Celsius.

În ceea ce priveste precipitațiile, martie se situează în normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Situația se schimbă în lunile aprilie și mai, când precipitațiile vor avea o tendință spre excedent, depășind mediile anuale de 51,3 l/mp, respectiv 66,5 l/mp.

Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în zonele Banatului, Crișanei, Maramureșului, Olteniei și Munteniei, unde pot ajunge până la 89 l/mp.

Graficele lunilor martie, aprilie și mai, publicate de ANM, le puteți consulta AICI.

Sursa: Agerpres