Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Astfel, conform meteorologilor, în intervalul 23 aprilie - 6 mai,  vreme va fi în general caldă, cu valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice.

În Banat, majoritatea zilelor din intervalul de referință, în special până în data de 2 mai, va fi caracterizată de o vreme cu mult mai caldă decât normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 25 - 28 de grade, în medie regională. Valori ușor mai mici, dar menținându-se totuși peste mediile climatologice se vor înregistra în 24 și 27 aprilie și posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade. În privința regimului termic nocturn, valorile se vor situa peste cele specifice perioadei, cu minime în general de 10 - 14 grade. Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilității atmosferice) va fi mai mare în data de 24 aprilie, în intervalele 26 - 27 aprilie și 2 - 6 mai, perioade când vor fi posibile izolat și cantități de apă mai însemnate.

În Crișana, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, în special până în data de 2 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu maxime de 24 - 27 de grade, în medie regională. Valori ușor mai scăzute, dar menținându-se totuși peste cele normale, se vor înregistra în 24 și 27 aprilie și posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea se vor situa peste cele normale, urmând a se înregistra valori de 10 - 12 grade, în medie. Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilității atmosferice) va fi mai mare în intervalele 23 - 24 și 26 - 27 aprilie, dar și după data de 2 mai, perioade când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Transilvania, media valorilor termice diurne se va menține, în cea mai mare parte a intervalului, cu mult peste cea climatologic specifică acestei perioade din an, cu valori în general de 23 - 26 de grade. Pentru zilele de 24 și 27 aprilie și posibil către sfârșitul celor două săptămâni de prognoză sunt de așteptat temperaturi ușor mai scăzute, dar în continuare peste cele normale, maxime în medie de 20 - 22 de grade. Regimul termic nocturn, relativ constant de-a lungul perioadei de prognoză, va fi caracterizat de valori medii de 6 - 10 grade. În zilele de 24 și 27 aprilie și posibil după data de 2 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie va fi relativ ridicată și nu sunt excluse cantități de apă izolat mai însemnate. În restul intervalului ploi de scurtă durată vor fi posibile pe spații mici, în orele după-amiezilor.

În Maramureș, majoritatea zilelor din intervalul de referință va fi caracterizată de o vreme cu mult mai caldă decât normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 26 de grade, în medie regională. Valori mai coborâte, dar menținându-se în general peste mediile climatologice, se vor înregistra în 24 și 27 aprilie și posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 21 - 23 de grade. Estimările indică un regim termic nocturn peste cel specific perioadei, cu minime în general de 9 - 11 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general de scurtă durată, asociate instabilității atmosferice) va fi mai mare în intervalele 23 - 24 și 26 - 27 aprilie, dar și după data 2 mai, perioade când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Moldova, vremea deosebit de caldă va predomina în cea mai mare parte a intervalului, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 23 - 27 de grade. Excepție vor face zilele de 24 și 27 aprilie și posibil sfârșitul perioadei de prognoză când se vor înregistra valori mai scăzute, de 21 - 23 de grade, mediat regional, temperaturi care se mențin totuși peste cele climatologic specifice. Regimul termic nocturn se va situa, pe tot parcursul intervalului, peste cel normal în această perioadă din an, cu medii ale valorilor minime de 9 - 12 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă pe perioada celor două săptămâni. Averse cu caracter local se vor semnala în zilele de 24 și 27 aprilie.

În Dobrogea, pe tot parcursul intervalului, valorile de temperatură nu vor avea variații importante, menținându-se peste cele climatologic specifice, cu maxime diurne de 21 - 25 de grade, în medie regională. Aceeași tendință este estimată și pentru regimul termic nocturn, caracterizat de valori medii de 10 - 14 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă pe perioada celor două săptămâni; ploi de scurtă durată, pe spații mici, se vor semnala în data de 24 aprilie și în intervalul 4 - 6 mai.

În Muntenia, pe întreaga perioadă a celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfârșit de aprilie și început de luna mai. Temperaturile maxime vor fi în medie de 24 - 27 grade, dar vor fi și zile, în special în perioada 24 aprilie - 2 mai, în care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii în jurul a 29 - 30 de grade la câmpie. În aceeași tendință vor evolua și minimele nocturne ce se vor situa peste mediile multianuale, valori în marea lor majoritate în ecartul 9 - 12 grade. În ansamblu, intervalul de referință va avea o probabilitate redusă de ploaie. Averse cu caracter local vor fi în 24 aprilie, 27 aprilie și, posibil, la sfârșitul celor două săptămâni.

În Oltenia, majoritatea zilelor din intervalul de referință vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 27 de grade, în medie regională. Vor fi și zile, în special în perioada 24 aprilie - 2 mai, în care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii în jurul a 29 de grade la câmpie. Estimările indică un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul de mai, cu minime în general de 10 - 13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale (de scurtă durată, asociate instabilității atmosferice) va fi mai mare în perioada 26 - 28 aprilie, dar și după data de 2 mai.

La munte, valorile de temperatură se vor menține în cea mai mare parte a intervalului mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, cu variații nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14 - 18 grade, iar minimele de 4 - 8 grade, temperaturi ușor mai mici fiind posibile în zilele de 27 și 28 aprilie. Față de aceste valori mediate pe întreaga zonă montană, la altitudini mai mici, în general sub 1.400 de metri, sunt de așteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne în jurul a 20 de grade. Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicată în cursul după-amiezelor. În special în zilele de 24 și 27 aprilie și după data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente și local mai însemnate cantitativ

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews