Administrația Națională de Meteorologie (ANM) e emis prognoza meteo, valabilă pentru intervalul 9-22 aprilie. Conform meteorologilor vremea în următoarele două săptămâni va fi  în general caldă, însă și cu variații termice începând din 15-16 aprilie până spre finalul intervalului, asociate cu precipitații pe arii extinse.

În Banat, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a valorilor maxime de 22 - 25 de grade și de 10 - 12 grade a celor minime. După data de 15 aprilie se prognozează o scădere de temperatură, până la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime ce vor atinge în medie aproximativ 18 grade și minime de 6 - 8 grade. Va ploua slab și pe arii restrânse în 10 aprilie, dar și în zilele de 12 și 13 aprilie, când vor fi mai ales averse. În a doua jumătate a intervalului, probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată și izolat îndeosebi în perioada 16 - 18 aprilie vor fi posibile și cantități mai însemnate.

În Crișana, în prima săptămână de prognoză, deși vor fi variații termice de la o zi la alta, vremea va fi mai caldă, decât în mod obișnuit. Astfel, în 10 aprilie, media regională a temperaturilor maxime, va scădea ușor spre 22 de grade. Ulterior, în următoarele două zile va crește, ajungând la 25 de grade, iar până în 15 aprilie se va situa în jurul valorii de 22 de grade. După această dată, se va răci, astfel încât media regională a valorilor termice maxime va fi de 17 - 19 grade. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de 9 grade, cu valori mai ridicate în 13 aprilie, dar și mai coborâte în perioada 18 - 22 aprilie. Trecător, va ploua slab și pe arii restrânse în 10 aprilie, iar în 12 și 13 aprilie, probabilitatea pentru averse în general moderate cantitativ va fi în creștere. Ulterior, până spre sfârșitul intervalului de prognoză, vor fi posibile ploi în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicată în perioada 16 - 18 aprilie.

În Transilvania, media regională a valorilor termice diurne va crește de la 21 de grade în prima zi de prognoză, până la 24 de grade în 12 aprilie. După această dată se anticipează o scădere treptată, astfel media maximelor termice va ajunge la 15 grade în jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior, la sfârșitul intervalului, se va încălzi ușor, la valori de 17 - 18 grade. Media temperaturilor minime va fi de 4 - 5 grade în primele două dimineți, când în depresiuni vor mai fi valori sub limita de îngheț, apoi în perioada 11 - 16 aprilie, media acestora va fi de 6 - 8 grade. După acest interval, nopțile vor fi mai răcoroase, cu minime termice, în medie de 3 - 4 grade. În prima săptămână de prognoză va predomina o vreme frumoasă, iar ploi locale de scurtă durată se vor semnala în jurul datei de 13 aprilie. În a doua săptămână de prognoză, instabilitatea va fi în creștere și mai ales în perioada 16 - 18 aprilie vor fi ploi pe arii mai extinse și, posibil, cantități însemnate.

În Maramureș, în prima săptămână de prognoză, deși vor fi ușoare variații termice de la o zi la alta, vremea va fi mai caldă, decât în mod obișnuit. Astfel, în 10 aprilie, media regională a temperaturilor maxime va scădea ușor spre 22 de grade, ulterior, în următoarele două zile, va crește, ajungând la 24 - 25 de grade, iar până în 15 aprilie, va scădea ușor și se va situa în jurul valorii de 21 de grade. După această dată, este anticipată o răcire, ce va apropia regimul termic diurn de norme multianuale ale perioadei, respectiv o medie ce nu va depăși 16 - 18 grade. Minimele termice vor oscila, în medie, între 6 și 8 grade, cu valori mai ridicate în jurul datei de 13 aprilie, dar și mai coborâte după data de 19 aprilie, când sunt estimate minime în jur de 4 grade. Pe arii restrânse vor fi ploi slabe începând cu 10 aprilie, iar în 13 aprilie, probabilitatea pentru averse în general moderate cantitativ va fi ridicată. În a doua săptămână de prognoză, vor fi posibile ploi în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai ridicată în perioada 16 - 18 aprilie.

În Moldova, până în data de 13 aprilie, media valorilor termice diurne va fi de 20 - 22 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. După această dată se anticipează o scădere treptată, astfel că media regională a maximelor termice va ajunge la 14 - 15 grade în jurul datei de 19 aprilie, iar ulterior, la sfârșitul intervalului se va încălzi ușor, la valori de 17 - 18 grade. Media temperaturilor minime va fi în jur de 6 grade în primele două dimineți, apoi în perioada 11 - 14 aprilie, media acestora va urca la 8 - 9 grade. După acest interval, nopțile vor fi mai răcoroase, cu minime termice, ce pot scădea sub 4 - 6 grade. În prima săptămână de prognoză va predomina o vreme frumoasă, iar ploi pe arii restrânse se vor semnala în jurul datei de 13 aprilie. În a doua săptămână de prognoză, dar mai ales în perioada 16 - 18 aprilie, probabilitatea pentru ploi va fi ridicată.

În Dobrogea, valorile termice vor avea mici variații în primele patru zile din interval, astfel încât maximele se vor situa în medie regională între 14 și 16 grade, iar minimele între 6 și 8 grade. În intervalul 13 - 16 aprilie, maximele vor marca o scădere până spre valori de 12 grade, apoi vor crește din nou spre medii de 16 grade. Temperaturile minime se vor menține în jurul a 8 grade până în data de 14 aprilie, apoi și acestea vor scădea, spre 6 grade în data de 16 aprilie. În a doua parte a intervalului de prognoză vor reveni la medii de 8 grade. Până în data de 13 aprilie nu vor fi precipitații, apoi condițiile de ploaie vor fi tot mai ridicate, cu probabilitate mai mare de apariție a acestora în intervalul 16 - 22 aprilie.

În Muntenia, temperaturile maxime vor marca o creștere ușoară în primele trei zile, astfel că, mediate la nivelul întregii regiuni, vor atinge valori de 22 de grade, după care vor fi în scădere treptată până în data de 16 aprilie când se vor înregistra aproximativ 16 grade. Spre finalul intervalului vor înregistra o ușoară creștere, spre medii de 19 - 20 de grade. Minimele nocturne vor debuta cu mici variații, în medie de 5 - 7 grade, dar vor înregistra o creștere în intervalul 11 - 14 aprilie când vor atinge valori medii în jurul a 8 grade. După 16 aprilie vor scădea la valori de 5 - 6 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, pe arii restrânse și în general slabe cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 13 - 22 aprilie.

În Oltenia, valorile termice diurne vor continua să crească ușor până în data de 12 aprilie, astfel că media regională va fi de 22 de grade, însă după această dată vor reveni la valori de 20 de grade în data de 14 aprilie, apoi vor scădea semnificativ până în 19 aprilie când se vor situa în jurul a 16 grade. Finalul de interval va fi marcat de o încălzire ușoară. Minimele nocturne vor avea mici variații în primele zile când vor avea o medie de 6 - 8 grade, însă în intervalul 11 - 13 aprilie vor fi în creștere, spre 8 - 10 grade. Până în 17 aprilie vor fi în scădere treptată, dar ulterior se vor menține staționare până la finalul intervalului, la valori în medie de 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în primele zile din interval, însă după data de 11 aprilie aceasta va fi în creștere, astfel încât până în 22 aprilie vor fi condiții de ploaie aproape în fiecare zi.

La munte, vremea va fi caldă în intervalul 9 - 12 aprilie, când media regională a temperaturilor maxime se va situa între 12 și 14 grade, iar a celor minime între 2 și 4 grade. După acest interval valorile termice vor fi în scădere treptată până în 19 aprilie, astfel încât mediile maximelor vor coborî de la 14 grade până spre 6 grade, iar minimele de la 4 - 5 grade spre valori de la -2 la zero grade. Ulterior, vor marca o creștere ușoară, astfel că spre finalul intervalului valorile diurne vor înregistra în medie 8 grade, iar cele nocturne în jurul a zero grade. Până în data de 13 aprilie precipitațiile se vor semnala doar sporadic, pe spații restrânse și vor fi în general slabe cantitativ. În intervalul 13 - 22 aprilie acestea se vor manifesta cu o frecvență mai mare și, foarte probabil, ca în intervale scurte să fie și mai însemnate cantitativ. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews