Administrația Națională de Meteorologie a emis o estimare a valorilor temperaturilor și cantătăților de precipitații pentru iarna aceasta. Meteorologii estimează temperaturi normale pentru această perioadă, în timp ce precipitațiile lunare se vor situa peste normele climatologice, exceptând local estul, nordul și vestul țării, unde acestea vor fi apropiate de medii.

Trebuie să menționam faptul că, la fel ca toate previziunile pe termen lung, previziunile pentru iarnă ce urmează au un grad de realizare de aproximativ 65%, cu mult mai puțin în comparație cu procentul de realizare al unei prognoze săptămânale (exactă în jur de 85-90% din cazuri), datorită limitărilor tehnologice care nu permit pentru moment o acuratețe mai ridicată în evaluarea potențialului de evoluție a vremii pe un interval mai lung de 15-30 de zile.

Luna noiembrie, deși nu face parte oficial din iarna calendaristică s-a dovedit în anumiți ani mai aspră decât lunile normale de iarnă, așadar se impune a fi luată în considerare în emiterea acestei estimări.

Prima jumătate a lunii va fi mai rece decât în mod obișnuit, cele mai importante abateri termice negative urmând să se înregistreze în regiunile extracarpatice ale țării. Din punct de vedere al precipitațiilor vom avea parte de două săptămâni destul de umede, cu multe ploi datorită pasajelor frontale frecvențe, dar și precipitații mixte inclusiv în zonele mai joase din centrul și estul României. Stratul de zăpada care se va depune va fi însă subțire și efemer, datorită solului cald și a temperaturilor din aer care nu vor coborî sub -2 grade Celsius pe parcursul ninsorilor.

A două jumătate a lunii va fi caracterizată mai degrabă printr-un regim anticiclonic, însă nebulozitatea va fi ridicată prin prezența ceții (cu depunere de chiciură, izolat), care va menține temperaturile la valori scăzute, astfel încât există șanse crescute ca întreaga lună noiembrie să se facă remarcată prin temperaturi mai scăzute în comparație cu media climatologică multianuală. În afară de câteva burnițe și fulguieli locale, Vremea.ro estimează că nu vom avea parte de prea multe precipitații, doar în vestul, centrul și nordul țării unul sau două fronturi atmosferice de amploare redusă putând aduce câteva precipitații slabe mixte.

 
Luna decembrie 2016. Vremea în vacanță de iarnă
 
Prima jumătate a lunii decembrie va continua trendul început la final de noiembrie, cu multe zile cețoase și temperaturi scăzute. Expunerea la soare scăzută din perioadă respectivă a anului va face ca ceața (asociată local și cu depunere de chiciură) să persiste pe întreg parcursul zilei pe intervale lungi de până la 7-10 zile, astfel încât chiar dacă nu vom avea parte de ninsori consistente, senzația de „iarna” va fi prezentă. Din nou se așteaptă temperaturi ușor mai scăzute față de media climatologică în zonele de șes, în timp ce la deal și la munte cerul va fi degajat de nori și se vor înregistra temperaturi considerabil mai ridicate față de normalul termic al perioadei. În prima decadă a lunii o depresiune mediteraneană va putea aduce precipitații slabe spre moderate cantitativ în sudul și în estul țării (precipitații predominant sub formă de ploaie și lapoviță).
 
În a doua jumătate a lunii decembrie regimul anticiclonic va fi înlocuit de o circulație zonală (vest-est), astfel încât dinspre Oceanul Atlantic vor sosi mase de aer calde și umede, iar intensificarea vântul va dispersa ceața și nebulozitatea joasă din majoritatea regiunilor țării. Precipitațiile vor fi excedentare în ultimele 15 zile ale lunii, însă predominant sub formă de ploaie, doar la munte la altitudini mai înalte urmând să se semnaleze lapovite și ninsori. Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologică a perioadei în toată țara, șansele pentru un „Crăciun alb” în 2016 urmând să fie destul de scăzute la altitudini mai joase de 1000 de metri.
 Luna ianuarie 2017
 
În prima jumătate a lunii ianuarie există semnale pentru reluarea unui blocaj anticiclonic, de această data însă urmând să fim afectați de un anticiclon „rece”, cu măsele de aer așteptate a sosi dinspre Rusia europeană. În aceste condiții există șanse sporite pentru o scurgere a aerului rece în Marea Mediterană, unde se va putea formă un ciclon viguros care va aduce un episod de viscol în regiunile sudice și estice ale țării și totodată un strat consistent de zăpada. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme normală spre ușor mai rece pentru prima jumătate a lunii ianuarie 2017 mai ales în sudul și în estul țării, în timp ce în regiunile intracarpatice temperaturile se vor situa ușor peste media climatologică. Nu sunt așteptate valori minime extreme de temperatură, doar în depresiunile din estul Transilvaniei fiind șanse pentru valori de până la -25…-20 de grade Celsius în 2-3 zile în care cerul va fi senin după trecerea ciclonului. În afară de respectiva depresiune, șansele pentru alte episoade cu precipitații vor fi reduse în primele 15 zile ale lui ianuarie.
 
În a două jumătate a lunii ianuarie circulația aerului se va reorienta dinspre vest și  condițiile pentru precipitații vor fi  creștere. Temperaturile se vor situa peste media perioadei, însă vor fi dublate de reprize de ploaie.