Vremea va fi călduroasă în următoarea decadă a lunii septembrie în cea mai mare parte a țării, păstrând caracteristicile sfârșitului de vară, iar precipitațiile vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În săptămâna 10 - 17 septembrie, estimările de specialitate arată că temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a țării, posibil cu abateri mai mari în jumătatea de vest. Precipitațiile vor fi în general, în perioada menționată, apropiate de normele climatologice ale intervalului, exceptând jumătatea de vest a țării, unde tendința va fi deficitară, dar și regiunile sud-estice, unde acestea pot fi excedentare.

Conform prognozei ANM emise pentru perioada 10 septembrie - 8 octombrie, în săptămâna 17 - 24 septembrie, temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil ușor mai ridicate decât acestea, local în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. La capitolul precipitații, acestea pot fi ușor excedentare, local la munte și în jumătatea de sud-est a țării, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Ultima săptămână din luna septembrie aduce valori termice medii care se vor situa în jurul normei climatologice, dar care pot fi ușor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul și centrul țării. În același interval, cantitățile de precipitații în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor, posibil cu o tendință excedentară local la munte și în regiunile sudice.

În prima săptămână din luna octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a țării, local cu abateri mai mari în nord-vest și centru. Regimul pluviometric, în săptămâna 1-8 octombrie, în cea mai mare parte a țării, se va încadra în general în limitele normale ale perioadei.

O analiză întocmită de ANM care face referire la istoricul valorilor termice și a precipitațiilor consemnate în România, ce are la bază datele înregistrate în perioada 1961 - 2017, arată că prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârșitului de vară, vremea fiind, cel puțin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puțin instabilă, chiar și față de august, datorită persistenței deasupra cele mai mari părți a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce unește Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Valorile temperaturilor medii lunare în luna septembrie înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a soarelui și nopțile mai lungi și mult mai răcoroase, arată analiza ANM.

"Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală ale lunii septembrie depășește 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral și izolat în Deltă. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei și Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar și în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 și 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 și 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureșului, celei mai mari părți a Moldovei și Subcarpaților. În depresiunile intramontane și în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 și 12 grade Celsius. În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboară până la 4 și 8 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade Celsius", se arată în estimarea caracteristicilor meteo pentru luna septembrie.

Potrivit specialiștilor, de-a lungul timpului au existat și ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 de stații meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39 și 42,2 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime fiind înregistrate în perioada 7 - 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie și numai câte una în anii 1962, respectiv 1968.

Temperatura maximă absolută din România, înregistrată în luna septembrie la stațiile meteorologice, este de 42,2 grade Celsius și s-a măsurat la Giurgiu, în 9 septembrie 1946.

Maxima absolută de la București a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în aceeași zi, 9 septembrie 1946, la stația meteorologică București-Filaret, în timp ce la stația meteorologică București-Băneasa maxima absolută a lunii s-a consemnat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 și 9 septembrie, și are valoarea de 38,6 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, temperaturile minime absolute din această lună scad la aproape toate stațiile meteorologice sub zero grade Celsius, iar în data de 28 septembrie 1935 s-a înregistrat la Vf. Omu temperatura minimă absolută a lunii septembrie, de minus 15 grade Celsius.

Din punct de vedere al precipitațiilor, analiza ANM arată că în septembrie acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, față de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată. Astfel, cantitățile medii lunare de precipitații sunt cuprinse între 30 și 50 de litri de apă/metrul pătrat pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest și parțial în vestul Transilvaniei.

"Cantități sub 30 litri/mp sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării. Între 50 și 75 litri/mp în Subcarpați, cea mai mare parte din Transilvania, în Dealurile Vestice, Maramureș și Bucovina, dar și în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 litri/mp se înregistrează în zona montană, peste 100 litri/mp înregistrându-se în Munții Apuseni (Semenic, Vlădeasa 1.800, Stâna de Vale) și Masivul Făgăraș (Bâlea Lac)", arată statistica ANM.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitații înregistrată la stațiile meteorologice este de 434,7 litri/mp , la Piatra Neamț, în anul 1912.

De asemenea, în ceea ce privește cantitatea maximă absolută lunară de precipitații căzută în 24 de ore, înregistrată la stațiile meteorologice, este 161,4 litri/mp și a fost acumulată la București-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.

Estimările meteorologice pentru perioada 10 septembrie - 8 octombrie 2018 sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. În prognoza actuală este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993 - 2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM.