Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru intervalul 19 martie - 1 aprilie. Astfel, meteorologii estimează un regim termic în care temperaturile medii vor trece relativ rapid de la valori cu minus la cele cu plus, în timp ce precipitațiile, preponderent sub formă de ploaie, vor reveni la nivelul întregii țări după data de 26 martie.

În Banat, până în data de 23 martie, temperatura aerului va continua sa scadă, vremea se va menține deosebit de rece, astfel încât mediile valorilor diurne vor fi de la un grad la 3 grade, iar ale celor nocturne vor coborî spre -5 grade. În intervalul 23-27 martie, vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul normelor. Se vor înregistra medii ale maximelor de 10 - 13 grade și ale minimelor cuprinse între un grad și 3 grade, iar până la sfârșitul intervalului variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține. În intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, în general moderate cantitativ. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

În Crișana, până în data de 23 martie, vremea se va menține mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură de la 1 la 3 grade și a minimelor, în scădere de la -1 grad la -6 grade. În perioada 23-26 martie, vremea se va încălzi, iar până la sfârșitul intervalului nu vor mai fi variații semnificative. Astfel, valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul normelor specifice perioadei, media maximelor fiind de 9 - 12 grade, iar a minimelor între zero și două grade Celsius. În intervalul 19-23 martie, temporar vor fi mai ales ninsori, în general slabe cantitativ. Probabilitatea de precipitații, predominant sub formă de ploaie, va fi în creștere după data de 26 martie.

În Transilvania, valorile termice vor fi în scădere până spre sfârșitul primei săptămâni și vor caracteriza o vreme deosebit de rece, geroasă în depresiuni în diminețile zilelor de 23, 24 și 25 martie, când temperatura va coborî sub -10 grade. În acest interval, media maximelor va oscila între zero și două grade, iar cea a minimelor va scădea de la -3 grade la -9 grade. La sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi și se vor înregistra valori în jurul normelor, iar în cea de-a doua, variațiile termice nu vor fi importante. Astfel, media valorilor diurne va fi de 8 - 10 grade, iar a celor nocturne între -4 și zero grade. Până în data de 23 martie, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere din nou după data de 27 martie.

În Maramureș, până în data de 23 martie, temperatura aerului va fi în scădere, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale valorilor diurne de până la două grade, iar ale celor nocturne vor coborî spre -9 grade. În perioada 23-26 martie, vremea se va încălzi, iar valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul celor normale pentru această perioadă. Se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 10 grade, iar minimele vor ajunge sa fie, în medie, între -1 și zero grade. În a doua săptămână, variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține până la sfârșitul intervalului. Între 19 și 23 martie, temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare. Probabilitatea de precipitații, mai ales sub formă de ploaie, va fi în creștere după data de 27 martie.

În Moldova, în primele două zile din interval, vremea va fi extrem de rece, cu o medie a valorilor termice diurne de -4 grade. În intervalul următor, temperaturile vor crește ușor și treptat, dar până la începutul celei de-a doua săptămâni, vor rămâne tot sub mediile climatologice specifice perioadei, cu precădere în intervalul 21-23 martie, când media maximelor se va situa în jurul a zero grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză nu vor mai fi variații termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi între 8 și 11 grade. Media temperaturilor minime nu va depăși pragul de îngheț în nicio zi, iar cel mai frig va fi în diminețile de 23 și de 24 martie, când în cea mai mare parte a regiunii vremea va fi geroasă, cu temperaturi de sub -10 grade. Vor fi precipitații pe arii mai extinse, predominant sub formă de ninsoare între 19 și 22 martie și, mai ales sub formă de ploaie, după data de 26 martie. În restul intervalului doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.

În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, vremea se va menține mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură cuprinsă, în general, între un grad și 5 grade, respectiv a minimelor între -4 și zero grade. În cea de-a doua săptămână se va încălzi în primele zile, apoi nu vor mai fi variații semnificative, iar vremea va fi caracterizată de valori termice specifice perioadei, media maximelor fiind în jurul a 11 grade, iar cea a minimelor de 3 - 4 grade. În intervalul 19 - 23 martie vor fi precipitații mixte, în general moderate cantitativ, iar după data de 26 martie va fi în creștere probabilitatea de ploaie.

În Muntenia, între 19 și 23 martie, vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a valorilor termice diurne între un grad și 3 grade. În intervalul următor se va încălzi ușor și treptat, iar temperaturi diurne normale pentru data din calendar se vor înregistra abia după data de 28 martie. Extrem de scăzute vor fi și temperaturile minime. Până la începutul celei de-a doua săptămâni media lor va fi sub zero grade și chiar se va apropia de -7 grade în diminețile de 24 și 25 martie. Din data de 26 martie valorile termice nocturne vor fi în creștere treptată, iar media va oscila între zero și două grade. Până în 23 martie vor fi precipitații în fiecare zi, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, posibil mai importante cantitativ. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere din nou după data de 26 martie, dar vor fi în general slabe cantitativ, trecătoare și predominant sub formă de ploaie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între două și patru grade și a minimelor între -6 și -2 grade. În cea de-a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că, până la finalul intervalului de prognoză, media maximelor va ajunge la 12 - 13 grade, iar minimele la două grade. Vor fi posibile precipitații aproape în fiecare zi, dar mai ales între 19 și 23 martie, când acestea vor fi mai intense și îndeosebi sub formă de lapoviță și ninsoare.

La munte, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit la această dată, iar media temperaturilor, atât diurne, cât și nocturne, se va situa sub pragul de îngheț sau doar ușor peste acesta, în cea mai mare parte a intervalului. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în jurul datei de 23 martie, când media maximelor va fi de -6 grade și a minimelor de -12 grade, iar cele mai ridicate între 25 și 27 martie, când se vor atinge medii termice de 3 grade - ziua și de -3 grade, pe timpul nopților. Totodată, sunt prognozate precipitații mai ales sub formă de ninsoare aproape în fiecare zi, cu o probabilitate mai mare până în data de 23 martie și după data de 26 martie. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews