Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni estimările evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru toate regiunile României, în intervalul 13 - 26 martie.

În Banat, în prima săptămână regimul termic nu va avea variații semnificative, astfel încât temperaturile diurne se vor situa, în medie, în jurul a 12 grade, iar cele nocturne se vor încadra, în general, între 1 și 3 grade. Între 18 și 20 martie valorile de temperatură vor crește spre o medie de 15....16 grade ziua și aproximativ 5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până pe 24 martie. În ultimele zile ale prognozei, se va manifesta o tendință de ușoară răcire, iar mediile termice vor scădea cu 2...3 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată la începutul primei săptămâni de prognoză și, din nou, în intervalul 19 - 25 martie.

În Crișana, între 13 și 17 martie media regională a temperaturilor diurne se va menține relativ constantă, în jurul unei valori de 11 grade. Ulterior, regimul termic va marca o creștere, iar media maximelor va fi de 14...15 grade în intervalul 18 – 23 martie, pentru ca în ultimele zile ale celor două săptămâni de prognoză să scadă din nou, spre aproximativ 12 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, caracterizată printr-o medie de 0...1 grad până pe 18 martie, apoi vor crește spre aproximativ 4 grade în intervalul 20 – 24 martie și la finalul intervalului de prognoză vor scădea ușor, cu 1...2 grade. În prima săptămână a intervalului de prognoză, doar la început va ploua slab. Apoi, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. În a doua săptămână se vor semnala zilnic ploi pe arii relativ extinse.

În Transilvania, în primele 4 – 5 zile ale intervalului de prognoză, valorile termice se vor menține relativ constante, atât ziua, cât și noaptea și se vor situa în jurul unor medii de 9 grade la temperaturile maxime și 0 grade la cele minime. Între 18 și 22 martie vremea se va încălzi ușor, iar media temperaturilor diurne va atinge 15 grade, pentru ca ulterior, până la finalul celor două săptămâni, să scadă din nou spre 10 grade. În ceea ce privește temperaturile nocturne, acestea se vor situa între -4 și -2 grade în perioada 17 - 19 martie, iar apoi vor crește ușor, spre medii de 0...2 grade, ce se vor menține până la sfârșitul intervalului de prognoză. Vor fi precipitații slabe, pe arii restrânse, între 12 și 16 martie, dar după data de 19 martie acestea se vor semnala zilnic, la nivel local, iar cantitățile de apă pot fi, izolat, moderate.

În Maramureș, în primele 4 zile ale prognozei, regimul termic se va menține constant și se va caracteriza prin valori medii la scara întregii regiuni de 9...10 grade ziua și -1...1 grad noaptea. Apoi, o ușoară încălzire a vremii va determina creșterea mediilor termice spre 14 grade la temperaturile maxime și 4 grade la temperaturile minime, pe 22 – 23 martie. Ulterior, în ultimele zile de prognoză, valorile termice vor scădea cu 2...3 grade și se vor înregistra medii de 11 și, respectiv, 1 grad. Vor fi precipitații în fiecare zi a intervalului 19 – 25 martie, iar pe 19 și 22 martie acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi moderate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, vremea se va încălzi treptat, astfel încât maximele diurne vor crește de la valori medii de 7 grade la începutul intervalului spre 14 grade în ziua de 19 martie. După această dată, vor fi ușoare variații în ceea ce privește regimul termic diurn, valorile de temperatură situându-se, în medie, în jurul valorii de 13 grade. Minimele nocturne se vor situa în jurul normelor climatologice pe tot parcursul celor două săptămâni și doar în nopțile de 16 spre 17, respectiv 17 spre 18 martie, valorile termice, de -2...0 grade, vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Aproape în fiecare zi se vor semnala precipitații, dar pe arii relativ restrânse și, în general, slabe cantitativ.

În Dobrogea, până în 19 martie vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu valori maxime ce se vor încadra, în medie, între 8 și 12 grade. Apoi, variațiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmând ca temperaturile maxime să se situeze în jurul a 12 grade până spre sfârșitul intervalului de prognoză, caracterizând o vreme caldă. Regimul termic nocturn, va marca o scădere, de la valori, în medie regională, de 5 grade la începutul primei săptămâni, până spre 1 grad, în noaptea de 17 spre 18 martie. După această dată, temperaturile minimele vor crește și vor ajunge din nou la valori de 5...6 grade. Probabilitatea pentru precipitații se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse doar la începutul primei săptămâni.

În Muntenia, vremea se va încălzi, astfel încât se vor înregistra temperaturi diurne situate, în medie, de la 10 grade în prima zi până la 15 grade la sfârșitul primei săptămâni a intervalului de prognoză. Din data de 19 martie, regimul termic nu va mai avea variații importante, media regională ale temperaturilor maxime urmând a se situa între 13 și 16 grade. Valorile minime nocturne vor fi cuprinse, în medie, între 2...4 grade, exceptând intervalul 17 - 19 martie, când aceastea vor marca o scădere, iar în noaptea de 17 spre 18 martie se vor consemna valori ușor negative, de -1 grad, în medie. Local și temporar va ploua, mai însemnat cantitativ în prima zi a intervalului, dar posibil și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În Oltenia, valorile termice diurne vor avea ușoare variații de la o zi la alta, dar se vor situa aproape pe tot parcursul intervalului de prognoză, între 11 și 16 grade, cu cea mai ridicată valoare în ziua de 21 martie. Regimul termic nocturn va marca o scădere ușoară la începutul primei săptămâni, care se va concretiza prin valori de temperatură de la 3 grade în primele nopți, spre -1 grad, în medie, în noaptea de 17 spre 18 martie. După această dată, minimele termice vor crește și se vor menține în jurul a 3...4 grade până la finalul perioadei de prognoză. Va ploua local, dar în general slab cantitativ, la începutul intervalului de prognoză și, din nou, între 22 și 26 martie. În rest, probabilitatea pentru precipitații va fi destul de redusă.

La munte, regimul termic nu va avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză și va fi caracterizat de valori diurne cuprinse, în medie, între 2 și 4 grade, posibil mai ridicate în intervalul 21 - 23 martie, spre 5...6 grade. Temperaturile nocturne vor fi exclusiv negative și vor avea valori medii situate în jurul a -5 grade până pe data de 18 martie, apoi vor marca o creștere și se vor situa între -4 și -2 grade, în intervalul 19 – 26 martie. Vor fi precipitații la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar după data de 19 martie vor fi posibile cantități de apă mai importante.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews