Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori abundente și vânt puternic valabilă de miercuri, 14 februarie, de la ora 11:00, până joi, 15 februarie, la aceeași oră. Paisprezece județe se află sub avertizare iar alte douăsprezece județe sunt deja sub cod galben de vreme rea.

Cele 14 județe care se vor afla sub cod galben de vreme rea începând cu ora 11:00 sunt Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Covasna, Vrancea, Harghita, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava

Potrivit meteorologilor, în aceste zone vor fi ninsori temporar însemnate cantitativ, cu depunere de strat de zăpadă consistent în estul Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei și local în nordul Munteniei.

Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45-50 de kilometri la oră, iar la altitudini de peste 1.500 de metri, în special în Carpații de Curbură, va depăși 70 de kilometri la oră, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită și vizibilitate redusă.

De asemenea, până miercuri la ora 11:00 este în vigoare o atenționare cod galben de ninsori abundente, local viscolite, cu depunere de strat consistent de zăpadă pentru 12 județe: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

De asemenea, ANM anunță că până joi după-amiază vor fi recipitații însemnate în cea mai mare parte a țării.

„Precipitațiile vor fi în extindere, dinspre sud-vest și vor cuprinde toată țara. În sudul și în estul teritoriului se vor cumula local 15-20 l/mp și pe spații restrânse, în special la deal și la munte, peste 25-30 l/mp. În Dobrogea va ploua, în Câmpia Română vor predomina ploile, în Câmpia de Vest se vor semnala precipitații mixte, iar în restul țării vor fi mai ales ninsori”, au anunțat meteorologii.

Se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele montane și submontane, iar în a doua parte a intervalului și în Moldova.