ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 23:00: Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autoritățile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic. „Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar și trebuie să reacționăm în consecință", a declarat ministrul Apărării Robert Kaliniak la o conferință de presă organizată la spitalul unde este operat Fico. 
 
Pe 10 aprilie, în mediul online a fost postat un clip în care premierul Robert Fico vorbește despre agresivitatea tot mai mare a discursurilor politice și spune că nu este departe ziua în care politicienii se vor omorî între ei. , amintește Călin Marchevici în Cotidianul. Imaginile au fost filmate înainte de întâlnirea dintre guvernele Slovaciei și Ucrainei.
 
După ce premierul Fico a fost împușcat la Handlova, la 150 de kilometric de capitală, mai mulți politicieni din partidul lui Fico, Smer-SD (Direcția – Social Democrația) au dat vina pe ”presa liberală” și pe opoziție, care ar fi creat atmosfera ce a condus la acest eveniment.
 
„Vreau să condamn ce s-a întâmplat azi la Handlova și să-mi exprim dezgustul față de ceea ce ați comis în ultimii ani. Voi, presa liberală și opoziția politică. Este ura ce ați răspândit-o împotriva lui Robert Fico”, a spus Lubos Blaha, vicepreședintele parlamentului slovac, potrivit sursei citate.
 
Presa slovaca a anunțat că autorul atentatului este Juraj Cintula, 71 de ani, un scriitor simpatizant al Partidului Slovacia Progresistă (în opoziție). Lucra ca paznic și avea permis de portarmă. ”Vino aici, Robo (porecla lui Robert Fico)”, i-a strigat Cintula, după care a tras.
 
 
UPDATE 21:30: Premierul slovac Robert Fico este supus unei operații "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împușcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în orașul Handlova, transmite EFE, relatează Agerpres.

„Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul Apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operația va dura trei ore și jumătate, adăugând: „Ne rugăm cu toții ca buna constituție a premierului și medicina modernă să își facă treaba''.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autoritățile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, este supus unei "intervenții medicale de urgență" după ce a fost transportat cu elicopterul la Banska Bystrica, un oraș situat în centrul Slovaciei, a precizat guvernul slovac într-un comunicat.
 
UPDATE 21:00: A fost interogat fiul presupusului atacator. Acesta a declarat pentru Aktuality.sk că este șocat de situație. El a confirmat că tatăl său deținea arma în mod legal. „Nu am absolut nicio idee despre ce intenționa tata, ce plănuia, de ce s-a întâmplat acest lucru", a mărturisit fiul. Întrebat dacă bărbatul îl ura pe premier, fiul a răspuns: „Să o spunem așa - nu l-a votat. Asta e tot ce pot spune despre asta".

El a negat însă că tatăl său, J.C., ar fi menționat vreodată în mod deschis atacarea sau lichidarea politicianului. El a negat, de asemenea, că bărbatul de 71 de ani ar fi fost un pacient psihiatric. "Poate că a existat un scurtcircuit, nu știu. El este mai agitat, dar că s-ar fi ocupat de el un psihiatru sau lucruri de genul acesta, nu", a spus interlocutorul.

Aktuality.sk, citat de stiripesurse.ro, l-a contactat, de asemenea, pe un vechi cunoscut al suspectului, cu care acesta a cofondat, culmea, Mișcarea Anti-Violență. "A fost un partid pe care l-am fondat împotriva oricărei forme de violență, cred că după incidentul în care un filipinez a fost bătut până la moarte", spune bărbatul, care este vecin cu suspectul și care a promovat și operele literare ale lui J.C.
 
UPDATE 20:30: A apărut un video cu prima interogare a atacatorului. Pe nume Juraj Cintula, cel care l-a împușcat pe premierul Slovaciei de cinci ori și-a motivat gestul, spunând că a comis tentativa de asasinat „pentru că nu a fost de acord cu politica guvernamentală”. Ancheta începută de autorități urmează să stabilească dacă atacatorul are sau nu probleme psihice și să clarifice și modul în care serviciul de pază și protecție a gestionat situația. Atacatorul este membru, din 2015, al Asociației Scriitorilor Slovaci.
 
UPDATE 19:00: Canalul de presă Nexta a publicat primele imagini cu momentul în care premierul slovac e împușcat de mai multe ori de un bărbat din mulțime. În imaginile din video, pe care îl redăm mai jos, se observă cum premierul Fico se apropie de un grup de simpatizanți, iar un bărbat întinde mâna către el, după care se aud împușcături. Forțele de ordine sar imediat pe atacator și îl imobilizează. Șeful executivului slovac se află în prezent internat în stare gravă.
UPDATE 18:30: Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, aliat al lui Robert Fico, a avut o primă reacție, într-o postare pe rețeaua X declarând că „o tentativă de asasinat asupra premierului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a dobândit până acum democrația slovacă. Am aflat cu groază informația că prim-ministrul Robert Fico a devenit ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova, iar în timpul unei întâlniri cu oamenii, acesta a suferit răni create de împușcare în urma atacului. Sunt îngrozit unde poate duce ura față de o altă opinie politică. Nu trebuie să fim de acord cu toate opiniile, dar există o mulțime de modalități de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal. O tentativă de asasinat asupra unuia dintre cei mai înalți oficiali constituționali este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme în piețe, și nu în secțiile de votare, punem în pericol tot ceea ce am construit împreună în 31 de ani de suveranitate slovacă. Îi doresc prim-ministrului o recuperare și o vindecare rapidă. Și sper din tot sufletul că astfel de acte absurde și brutale vor face obiectul unei condamnări universale”, a scris Peter Pellegrini pe X.

UPDATE 18:00: Primele detalii despre atacator: Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, din orașul Levice din vestul Slovaciei, potrivit canalului Joj TV. Poliția l-a reținut imediat pe atacator. Pe cămașa atacatorului a sărit inclusiv sângele premierului slovac. Atacatorul i-a strigat lui Fico: "Robo, vino aici", după care, potrivit diferitelor surse, a tras între două și cinci focuri de armă, potrivit presei slovace.

UPDATE 17:22: Premierul se află în stare gravă. Potrivit echipei premierului slovac, următoarele ore sunt decisive. Fico a fost împușcat de mai multe ori, fiind apoi urgent transportat la un spital mai apropiat, semn că starea acestuia este gravă.

„A fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află în stare de pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava, din cauza necesității unei proceduri acute. Următoarele câteva ore sunt decisive”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al lui Robert Fico.

UPDATE 17:00: În acest moment are loc o reuniunea a Parlamentului, unde partidele urmează să se pună de acord asupra modului în care se va proceda după tentativa de asasinat asupra premierului, potrivit DennikN.
Președinta Slovaciei și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.
 
Știrea inițială:

Premierul Slovaciei Robert Fico a fost împușcat într-un schimb de focuri de armă și a fost transportat de urgență la spital. Premierul ar fi fost lovit de două sau trei gloanțe. Guvernul slovac nu a reacționat imediat.
 
Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, potrivit postului de televiziune de știri TA3, citat de Associated Press. Un suspect a fost reținut, a precizat sursa citată.

"Era o mulțime de oameni care așteptau afară și unul dintre ei a început să tragă. A fost imediat reținut, iar agenții de securitate l-au luat pe prim-ministru. Potrivit informațiilor noastre, trăgătorul ar fi trebuit să îl vizeze chiar pe prim-ministru", a relatat un reporter al publicației slovace HN Online
 
Un martor citat de Reuters a spus că a auzit mai multe focuri de armă și apoi a văzut un bărbat arestat de poliție. Potrivit informațiilor Aktualíty.sk, un elicopter l-a transportat la spital pe premier.
 
„Am auzit trei sau patru împușcături. Am văzut cum Fico a fost ridicat de la pământ”, a descris jurnalistul Daniel Vražda incidentul pentru Aktuality.sk.

Poliția a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranța celorlalți membri ai guvernului, scrie publicația Dennik, citată de stiripesurse.ro.
 
Vom reveni cu amănunte. VIDEO mai jos.
 
Premierul Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei și a războiului, cât și a „circului Covid”. Redăm în acest sens câteva titluri:
 
 
 
 
 

VIDEO: