ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Tezaurul de la Moscova. Aurul românesc i-a hrănit pe ruși în anii 1920
 
Aurul românesc a ținut în viață Rusia comunistă, ani de zile, după 1925. Până atunci, Lenin a păstrat intact Tezaurul României, încercând să fie monedă de schimb pentru recuperarea Basarabiei, care a decis, în 1918 să se unească cu România.

Potrivit documentelor cercetate în arhivele Moscovei, istoricul și diplomatul Ilie Schipor reușește să demonteze minciunile Rusiei comuniste, potrivit căreia, tezaurul românesc ar fi fost risipit de țariști sau de diferite mișcări politice de prin Siberia.


Tezaurul de la Moscova. Bolșevicii au exploatat fondul arhivistic în scop de șantaj

Pe lângă aurul care a ajuns la Moscova și care a dispărut prin anul 1925, din tezaurul timis, spre păstrare,  Rusiei țariste, o componentă importantă a fost și patrimoniul identitar al României: documente, arhive, tablouri, fonduri bisericești, bijuteriile Casei Regale.

S-au făcut două restituiri parțiale, în vremea bolșevică, dar doar după exploatarea politică a bunurilor din tezaurul identitar