ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a decis. Pacienții și cadrele medicale vor putea să aibă acces la dosarele medicale chiar și din alte state membre ale UE decât țara lor de reședință. În cazul în care pacientul autorizează accesul, datele vor putea fi folosite pentru tratament și cercetare, informează RomâniaTV:

Proiectul va ajunge să fie implementat peste doi ani, însă s-a ajuns la un acord privind dosarele medicale ce pot fi consultate în toate țările europene. Regulamentul UE care va duce la crearea unui „spațiu european al datelor medicale” a fost aprobat de Parlamentul European cu 445 de voturi pentru, 142 împotrivă și 39 de abțineri.

Tot acest proces se va desfășura pe platforma MyHealth@EU, concepută tocmai pentru ca datele de sănătate să fie disponibile într-un singur spațiu. Cel mai probabil cetățenii UE vor fi obligați să aibă un card de sănătate electronic unic.
 

Decizia Parlamentul European trebuie mai întâi să fie aprobată de Consiliul European. Dacă va fi confirmată, în momentul în care va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii, regulamentul ar urma să intre în vigoare după doi ani. În plus, utilizarea primară și secundară a datelor va fi posibilă între patru și șase ani, în funcție de categoria de utilizare, mai transmite sursa citată.