ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o emisiune la TVR Cultural cu curatoarea și „artistul” expoziției blasfemiatoare Art Safari, organizată anul trecut la Palatul Dacia de pe Lipscani, manifestare ofensatoare care a fost sancționată recent de CNCD cu 15000 de lei, a fost invitat și Vasile Bănescu, care aproape că și-a cerut scuze că a fost amendată „opera de artă”. 
 
Amenzile au fost acordate oricum aberant, pentru că în afară de curatoare Ruth Hibbard și organizatoarea Art Safari Ioana Ciocan a primit 5000 de lei și Muzeul Municipiului București, instituția de care aparține imobilul istoric, clădire în care în loc de show-uri private de „artă” porno-anti-creștină ar trebui să se amenajeze, conform proiectului, Pinacoteca Națională și un Muzeu al Ziaristicii. Această amendă o vom plăti noi, contribuabilii batjocoriți de selecțiile „artistice” ale celor două curatoare care au ales înlocuirea frumosului din artă, adică a dumnezeiescului, cu grobianist, vomă regurgitată și scabroșenii retarde, expresii ale satanismului. „Artistul” a fost doar „avertizat” de CNCD.
 
Amintim că în această „operă de artă” Mântuitorul și Maica Domnului erau batjocoriți repetat, într-un stil provocator cu influențe de tip satanist. „Sensibilul artist”, după cum l-a denumit Bănescu, pe numele lui Paul Feier, are un istoric de „artă” la fel de „delicată”: în urmă cu cinci ani a expus la Atelier 35 cu Mihai Toth, un alt membru al grupării sale, Baraka, un mulaj reprezentând un câine fără piele spânzurat de gât cu un lanț, la o expoziție unde aveau acces și copii. El a susținut că de fapt era un protest la adresa vânătorii. Nu a putut explica la fel de inteligent de ce lucrarea se intitula „Sex with God”.
 
Oferim în continuare câteva dintre afirmațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei extrase din emisiunea TVR care a început cu o intervenție telefonică a președintelui CNCD, Asztalos Csaba, în care acesta arăta că a votat împotriva amendării lucrărilor anti-creștine (FOTO și VIDEO mai jos):
 
 
„Este total irelevant dacă eu, Vasile Bănescu, sunt sau nu sunt de acord cu o operă de artă. O salut pe doamna [Ioana] Ciocan [directoarea Art Safari, n. red.], suntem într-o relație de comunicare veche, domnia sa a fost inclusiv invitata mea în cadrul unei emisiuni la Trinitas Tv, alături de distinsul domn Horia Patapievici

De departe, eu nu mă situez la antipodul a ceea ce a spus până acum doamna Ciocan. … Spațiul consacrat unei expoziții de artă poate adăposti evident tot ceea ce un artist eligibil de către curator poate oferi, dar această eligibilitate presupune niște criterii axiologice. Cineva ca Art Safari, ca instituție, nu ar putea accepta lucruri care să compromită această instituție, asta e limpede pentru mine întrucât știu că e vorba de niște profesioniști.

„M-a «deranjat» e un cuvânt adecvat, dar nu ideal, pentru că, repet, reacția mea e total irelevantă. Mie ca și iubitor de artă îmi pot plăcea, ca și dumneavoastră, lucruri diferite.” „Sunt total de acord cu ce a spus dl Asztalos Csaba [președintele CNCD, n. red.] când a spus că nu ar fi trebuit să existe o amendă. Amendă pentru depășirea unor limite ale libertății de expresie este cred o măsură disproporționată. Avertismentul era mai mult decât suficient. Nu putem vorbi de o transformare a unei instituții în instituție-cenzor. (…) Ceea ce s-a întâmplat, cum a descris și doamna Ciocan, este un prea mult.”, a susținut Bănescu.
 
Alte reprezentări „artistice” din „expoziție” urmate de noi declarații la fel de șocante:
 
Una dintre plângerile la CNCD „în niciun caz nu a venit din partea mea și nici din partea Patriarhiei. Arhiepiscopia Bucureștilor a primit foarte multe reclamații, mailuri și înțeleg că de acolo s-a transmis o sesizare.”, s-a delimitat Bănescu. „Nu pot să nu fiu aici reprezentantul unor oameni credincioși, unor oameni care nu au nicio vină că nu au o educație estetică, că nu au o educație artistică, firește că e un minus lucrul acesta. Educație [estetică] care să le permită să privească un tablou [precum cel creat de Paul Baraka] fără să intre în șoc sau într-un preinfarct. Nu reacțiile acestea ale oamenilor care au vituperat într-un mod excesiv și au venit să o intimideze pe doamna Ciocan, nu ele sunt cu adevărat reprezentative pentru omul cu adevărat credincios. Omul cu adevărat credincios este un om rezonabil, este un om discret, nu se bate în piept cu lucrul acesta și nici nu ia cu asalt instituții.”

„Am spus că niciodată Biserica nu trebuie să fie un cenzor în absolut niciun registru.” Vedeți și Talentatul domn Bănescu: Binecuvântarea dată de papă cuplurilor homosexuale ar fi ”un pas pe calea toleranței”. VIDEO urmat de FOTO de pe coridoarele TVR:
FOTO FB: Bănescu și „sensibilul artist” - apud același Bănescu