ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimele cuvinte adresate fratelui său de luptă Atanasie Berzescu sunt un adevărat testament:

„Îmi este dragă țara noastră, neamul nostru românesc. Avem obligația morală față de copiii noștri să le lăsăm moștenire dreapta credință a strămoșilor noștri și răspunderea față de străbunicii noștri, crescuți în legea creștină”.

„a) – De când stau aici în grup cu acești oameni, hotărâți să lupte până la unul, am observat un lucru extrem de important în felul lor de comportare. Deși suntem, ca apartenență politică, diferiți, ne înțelegem ca frații. Nu facem diferență între noi. Aici, după cum știi, sunt mulți legionari, țărăniști, liberali și militari. Suntem de atâta timp la un loc, nu i-am auzit o dată să facă deosebire între ei după apartenență politică. Toți suntem români și trebuie să fim uniți în fața dușmanului. Deși cel mai mare păcat al românilor este lipsa de unitate, noi aici am reușit să realizăm, în ciuda păcatului, unitatea între noi.

b) – În fața primejdiei, noi ne-am adus aminte de Dumnezeu. Cu toții ne rugăm ca să scăpăm din drăceasca încleștare între bine și rău. S-a realizat o prietenie, liantul fără de care nu va fi niciodată biruință.

c) – Aș dori ca, la momentul potrivit, să știe și ai mei, de acasă, familia mea, prin ce am trecut și care au fost condițiile de viață și șansele de biruință asupra comunismului. Ne-am împăcat cu gândul că va trebui să murim până la urmă. Eu, frateTase, am certitudinea că voi muri și-ți încredințez ție aceste gânduri ale mele, nu ca pe un mesaj, ci ca unele frământări ale mele ca om. Fiul meu, dacă va mai apuca să scape cu viață, la fel și soția mea, aș vrea să cunoască prin ce am trecut.

d) – Îmi este dragă țara noastră, neamul nostru românesc. Aș dori ca odată să fie liber, mare și unit. Dumnezeu să fie cu el. Dezmembrările de partid să dispară. Poporul român s-a născut creștin. Avem obligația morală față de copiii noștri să le lăsăm moștenire dreapta credință a strămoșilor noștri și răspunderea față de străbunicii noștri, crescuți în legea creștină. Fă acest lucru, fratele meu, și este de-ajuns pentru mine. Cei care vin după noi să știe ce-am făcut și ce-am gândit și noi, în "toiul beznelor adânci”. (Sursa: Atanasie Berzescu, „Lacrimi și sânge. Rezistența anticomunistă armată din munții Banatului”)
 
Mărturisitorul Atanasie Berzescu, sprijinitor al rezistenței armate anticomuniste din Munții Banatului și fost deținut politic timp de 15 ani, a trecut la Domnul pe 3 octombrie 2012