ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Teodosie al Tomisului i-a pomenit la Poarta Alba pe detinutii de la Canal, din timpul regimului comunist.

Canalul a functionat ca lagar de munca fortata doar 3 ani, intre 1949 si 1953 folosind doar o mica parte din masa mare a detinutilor politici existenti. Sub o mie de detinuti sunt documentati a fi murit la Canal, dar proiectul iese in evidenta prin regimul de viata inuman si normele imposibil de atins in metri cubi de piatra sparta.

Pe lungimea de circa 70 de km au existat mai multe colonii, unele avand ca obiect taierea stufului, altele sapatul. Scopul urmarit era exterminarea, nu eficienta muncii. Dupa o analiza interna a Partidului, practica a fost oprita si coloniile au fost transformate in penitenciare. Unii din detinutii care au scapat au fost transferati in inchisori chiar mai dure, ca Pitesti. Nu erau doar opozanti ideologici, dar si un numar mare de tarani, care se opusesera colectivizarii agriculturii.

Sub Ceausescu, lucrarile au fost reluate in anii 70, cu alt proiect, utilaje corespunzatoare si salariati. Ce se facuse cu detinuti s-a folosit pentru un canal de irigatii. S-au excavat volume mai mari decat la canalele Panama si Suez. A fost deschis navigatiei in 1984.

Pe locul coloniei de la Poarta Albă s-a ridicat o mănăstire, ctitorită de Părintele Justin Pârvu și IPS Teodosie.

Basilica transmite:

Hram la Mănăstirea Poarta Albă: IPS Teodosie i-a pomenit pe deținuții morți în șantierul Canalului Dunăre – Marea Neagră

Mănăstirea Poarta Albă din localitatea constănțeană Galeșu și-a serbat hramul în Duminica Sfinților Români.

Manifestările dedicate hramului au debutat la monumentul memorial Poarta Albă unde Episcopul Teodosie al Tomisului a oficiat o slujbă de pomenire pentru deținuții morți în timpul construirii Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Persoanele prezente la slujba de pomenire au mers în procesiune pe o distanță de 5 kilometri către Mănăstirea Poarta Albă – Galeșu. Procesiunea poartă numele de „Calea mărturisitorilor români”.

Sfânta Liturghie cu ocazia hramului mănăstirii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie în altarul exterior al așezământului monahal.

„Sfinții români sunt prietenii lui Dumnezeu, iar noi ar trebui să dorim ca ei să fie și prietenii noștri. Ei doresc să ne dăruiască prietenia lor. Să ne facem noi vrednici de această prietenie a sfinților”, a spus Arhiepiscopul Tomisului în predica rostită la Sfânta Liturghie, conform Trinitas TV.

Mănăstirea este construită pe locul fostei închisori comuniste „Coasta Galeșu”.

VIDEO Trinitas TV cu Procesiunea susținută de Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință: