ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 1 aprilie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Maria Egipteanca. Viața ei a fost consemnată de către Sfântul Sofronie, care a slujit în calitate de Patriarh al Ierusalimului din 634 până în 638. El spune că Sfânta Maria a trăit în timpul vieții sale și că a auzit povestea ei de la un călugăr, prieten al Sfântului Zosima, cel care a întâlnit-o pe Sfântă și a împărtășit-o, înainte ca aceasta să treacă la Domnul. Totuși, o treime din toată consemnarea vieții sale este expusă la persoana întâi, deoarece Sfânta și-a povestit viața sa păcătoasă, convertirea și plecarea în pustie.

Sfânta Maria a Egiptului a plecat de acasă la 12 de ani. A fost prostituată în Alexandria timp de 17 ani, iar la vârsta de 29 de ani s-a convertit, plecând în deșert. În tot timpul cât fost prostituată, nu a primit plată pentru favorurile sexuale. Ea a supraviețuit, de fapt, din cerșit și din torsul firelor de in, scrie doxologia.ro.

Ea a fost, cel mai probabil, botezată în copilărie, deoarece nu este consemnat vreun botez, după convertirea ei. Ea spune, în povestea vieții sale: „sunt protejată de Sfântul Botez”. Deasemenea, este foarte posibil ca Sfânta să fi beneficiat de o educație creștină, deoarece prima sa rugăciune de pocăință este adresată Maicii Domnului.
Ortodocșii o sărbătoresc pe Sfânta Maria Egipteanca pe 1 aprilie și în Duminica a V-a a Postului Mare, dar ea este cinstită și de Biserica Catolică, pe 2, 3, 9 sau 10 aprilie, în funcție de tradiția locală sau de calendarul folosit.

Maria Egipteanca reprezintă un model de pocăință și o dovadă a faptului că Dumnezeu sfințește pe cei ce se căiesc din inimă pentru păcatele lor, oricât ar fi ele de mari. Când s-a întâlnit cu Sf. Zosima în deșert, Sfânta Maria Egipteanca plutea în aer, în timpul rugăciunii sale, încât el, preot fiind, i-a cerut să-l binecuvinteze. Viața pe scurt a Sfintei Maria Egipeanca poate fi urmărită în filmul de mai jos: